in , ,

Stvaralaštvo u tehnici slame bunjevačkih Hrvatica na Danima europske baštine u Turopolju

U tijeku su Dani europske baštine 2023. u čije obilježavanje se po prvi put uključilo Društvo žena Velika Mlaka. Nije tajna da je baština Republike Hrvatske izuzetno bogata i da se zaista imamo čime ponositi. No kada se baštini Republike Hrvatske nadoda i baština Hrvata koji žive izvan nje, to ju čini još bogatijom, raskošnijom i posebnijom. Iz tog razloga, Društvo žena Velika Mlaka je na inicijativu svoje predsjednice Ivane Andrić Penave, koja je porijeklom iz Vojvodine, odlučila u Turopolju na Danima baštine ugostiti slamarke iz Tavankuta, mjesta sa sjevera Bačke u AP Vojvodini.
Umjetnost naive i stvaralaštvo u tehnici slame jedan su od „brendova“ Tavankuta, ali i hrvatske zajednice u Vojvodini.

Foto: HKPD Matija Gubec Tavankut – Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame Tavankut

„Stvaralaštvo u tehnici slame kod bunjevačkih Hrvatica u Bačkoj“ nalazi se u Registru nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji. Tradiciju toga stvaralaštva najvjernije čuva Prva kolonija naive u tehnici slame u Tavankutu (u narodu poznatija kao „kolonija slamarki“), govori nam predsjednica društva Ivana Andrić Penava.

Vrijedne slamarke iz Tavankuta dolaze u Turopolje, gdje će prezentirati ovu zahtjevnu ali nesvakidašnje lijepu tehniku izradbe narodnih rukotvorina temeljenih na tradicionalnom načinu pletenja slame, koja je stoljećima važan dio baštine bunjevačkih Hrvata.

Foto: HKPD Matija Gubec Tavankut – Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame Tavankut

Događanje pod nazivom „Slamarska umjetnost bačkih Hrvatica u turopoljskom kraju“ trajat će dva dana na dvije različite lokacije, u petak 13. listopada od 18 do 21 sat u Edukativnom centru Novo Čiče, a u subotu 14. listopada od 10 do 14 sati u Velikoj Gorici. Tom će prigodom biti održane dvije slamarske radionice na kojima će uz slamarke sudjelovati članice Društva žena Velika Mlaka i vezilje KUD-a Čiče Novo Čiče.

Program u petak – pozdravni govor domaćina, predstavljanje slamarki, projekcija dokumentarnog filma „Slamarke divojke (Ivo Škrabalo, Zagreb film 1970.), uvod u radionicu: upoznavanje sudionica sa slamom kao materijalom za ukrašavanje, priprema slame – čišćenje, peglanje (ravnanje), lijepljenje, oblikovanje, rezanje…Program u subotu: nastavak radionice – izradba prigodnih čestitki, minijatura s ukrasima od slame te prigodna izložba radova od slame.

Foto: HKPD Matija Gubec Tavankut – Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame Tavankut

Organizator ove manifestacije je Društvo žena Velika Mlaka, a partneri u realizaciji su KUD „Čiče“ Novo Čiče na čelu s predsjednikom Stipom Duvnjakom, HKPD Matija Gubec Tavankut – Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame Tavankut predvođeni slamarkom Marijom Rukavinom, a uz sve uz podršku Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu