in , , ,

Svečano obilježena 32. obljetnica osnutka 153. brigade Hrvatske vojske

Središnji program obilježavanja održan je u Spomen parku u Velikoj Buni

Obilježavanje 32. obljetnice osnutka 153. brigade HV Velika Gorica nastavljeno je u utorak, 3. listopada polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja Golubica u Velikoj Gorici te na Spomenik poginulim pripadnicima 153. brigade HV Velika Gorica u vojarni Satnik Josip Zidar u Velikoj Buni.

Središnji program obilježavanja održan je u Spomen parku 153. brigade HV Velika Gorica u Velikoj Buni.

Predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV Velika Gorica Ivan Zagorac podsjetio je na vrijeme osnivanja brigade u ključnim trenucima opstanka hrvatske države:

“ Te davne 1991. godine veći dio naših dojučerašnjih susjeda srpske nacionalnosti stvorio je pakleni plan. Željeli su prisvojiti veći dio naše Domovine, uništiti i izbrisati sve što je hrvatsko i stvoriti svoju državu. U tom ozračju 3. listopada 1991. godine formirana je 10. brigada Teritorijalne obrane Velika Gorica te je na na ovim prostorima bila prva oružana sila koja je spriječila napredovanje neprijatelja prema Velikoj Gorici i Zagrebu. 16. prosinca iste godine preimenovana je u 153. brigadu Hrvatske vojske i pod tim imenom borbeno je djelovala do kraja Domovinskog rata.”

Zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec zahvalio je hrvatskim braniteljima  na stvaranju samostalne, neovisne i slobodne Domovine:

“ Danas smo se okupili ovdje kako bismo se prisjetili hrabrih i odvažnih mladića koji su ratne 1991. godine s malo oružja, ali puno želje i volje krenuli u obranu naše Domovine Hrvatske. Upravo vi, naši hrvatski branitelji, snove o stvaranju vlastite države pretvorili ste u stvarnost.”

Već nekoliko dana nakon osnivanja, brigade je imala borbene zadaće, podsjetio je izaslanik ministra unutarnjih poslova Neven Karas:

“ Već nekoliko dana nakon svojeg formalnog osnivanja sudjelovala zajedno s postrojbama Specijalne policije, Ministarstva unutarnjih poslova i Sektorskog štaba Jug u oslobađanju 7. listopada ove vojarne, gdje se sada nalazimo, u vojarni Velika buna. Mene osobito ponosnim čini činjenica da sam i ja bio jedan od sudionika i da sam zajedno sa svojim kolegama iz lake minobacačke bitnice 120 milimetara sudjelovao u oslobađanju ove vojarne.”

U protekle tri godine čin otvaranja ovog Spomen parka jedan je od najzanimljivijih projekata koje sam vidio, istaknuo je izaslanik ministra hrvatskih branitelja Darko Nekić:

“ Govore o Domovinskom ratu, o doprinosu jedne brigade, kao što je bila 153. brigada i o doprinosu uopće svih branitelja s područja grada Velike Gorice u Domovinskom ratu. Sinergija je ključna riječ u realizaciji ovog projekta. Da nije bilo te sinergije između udruge između Grada Velike Gorice, između Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva obrane ne bi bilo ni realizacije ovog projekta i svakako ovaj projekt može poslužiti kao jedan ogledni primjerak kako bi trebalo valorizirati Domovinski rat i kako sačuvati uspomenu na Domovinski rat, a to je jedna od glavnih zadaća svih nas koji smo dionici i ovoga projekta, ali i svih ostalih projekata koji se realiziraju na području Republike Hrvatske.”

Bez te sinergije ne bi bilo ni ovog projekta koji odaje počast svim poginulim pripadnicima 153. Brigade, ali i svim ostalim hrvatskim braniteljima koji su se borili diljem Republike Hrvatske, naglasio je Nekić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar rekao je da ga uvijek obuzmu posebne emocije kada govori na obilježavanju osnutka 153. brigade:

“ Jer svatko u životu kada si samo zamisli što ste morali proći, kakav život ste i kakvu mladost vodili da biste danas imali ove benefite slobode, da biste danas o ovome pričali s ponosom, herojstvom i kako vaša himna kaže “gorak okus pobjede koju ste nosili u srcu”. Prošle godine sam rekao i svaki puta mi to prolazi kroz misli, kada vas gledam ovako okupljene kako je bilo u vašim obiteljima, kako je bilo svima onima koji su strepili danonoćno dok ste vi bili u rovovima, dok ste odlazili? Koliko puta ste se znali pogledati kada ste u Velikoj Gorici krenuli prema Pokupskom i na druge dijelove ratišta, pogledati jedan drugoga u oči, a zapravo jedan veliki upitnik: hoćete li se vratiti ikada? Hoće li svi među vama ostati živi i kako će zapravo budućnost izgledati? Mladi čovjek danas, kada bi otišao samo na tjedan dana u devedeset i prvu, devedeset i drugu i ratne godine, stavio se u vašu kožu i pogledao kako je teško bilo da ovi problemi koji sada njih muče su zapravo toliko mali i toliko nebitni i toliko su zapravo lagani za rješavanje. Da ste mladost ostajali tamo, ne razmišljajući o egzistenciji i o kreditima, o zaposlenju, o karijeri i o svemu onome što bi zapravo jedan mladi čovjek trebao razmišljati.”

Ačkar je u ime svih građana Velike Gorice od srca zahvalio na svemu što čine pripadnici 153. brigade HV te rekao da će i dalje činiti sve da njihova žrtva nikada ne bude zaboravljena.

 

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Stjepan