in , ,

Tradicija spašena od zaborava, kotakanje je i ove godine spojilo Jagodno i Ribnicu

Po drugi put zaigrala se stara tradicionalna igra

Uskrs je jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana koji se slavi u spomen na Isusovo uskrsnuće. Ovaj blagdan ima veliki značaj za vjernike diljem svijeta jer simbolizira pobjedu života nad smrću i nudi nadu u vječni život. Tradicionalno povodom Uskrsa, nakon blagoslova hrane, obitelji se okupljaju za stolom i doručkuju. No Uskrs za mještane Jagodnog i Ribnice poseban je po još jednoj stvari, a to je tradicionalna igra koju su mještani uspjeli spasiti od zaborava pod nazivom “Kotakanje”.

S ciljem povezivanja sela i okupljanja mještana, predsjednik Mjesnog odbora Jagodno Ivan Sudar pokrenuo je inicijativu oživljavanja tradicije i starog običaja, a kako nam govori, na njegovo veliko iznenađenje, prošlogodišnje kotakanje, igra koja se igra drvenim štapovima na ulici, u Jagodnom je okupilo više od stotinjak mještana svih generacija.

Kotakanje po drugi put ujedinjuje susjedna mjesta i okuplja brojne mještane

Plemenitost ove tradicije poznaje i Ivan Sudar koji nam je pojasnio kako se ova igra u selu nije igrala više od desetak godina, što je odlučio promijeniti pokrenuvši okupljanje mještana uz tradiciju te prigodno blagdansko druženje. Prošle godine igralo se u Jagodnom, a selo su posjetili mještani iz obližnjih naselja, dok je ovogodišnja igra ponovno spojila dva sela u susjednoj Ribnici. Kako nam pojašnjava Sudar, tradicija će se i u budućnosti odvijati naizmjence u dva susjedna sela, Ribnici i Jagodnom.

– Na veselje mještana uspjeli smo zaživjeti stari običaj na Uskrs, koji se godinama nije odvijao. Originalno, prije nekoliko godina, igralo se u Novom Čiču gdje se išlo po principu “ulica protiv ulice”, a sada na ogromno zadovoljstvo svojih mještana tradiciju drugu godinu za redom oživljavamo i u našem selu”, poručuje nam Sudar koji je još jednom istaknuo koliko je zadovoljan brojem okupljenih mještana.

S početkom oko 12 sati mještani iz dva sela, okupljeni ispred DVD-a Ribnica, i ove godine oživjeli su tradiciju, a nakon dobre “runde” zabave i rekreacije, uskrsnu nedjelju provode družeći se uz hranu i piće osigurano od strane Mjesnog odbora te odličnu atmosferu.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović