in

Turopoljski tartufi novi brend zagrebačkog “Zelenog prstena”

Nova atrakcija “Lov na crni tartuf”

Foto: Josip Škof

Jedna od najbolje čuvanih tajni turopoljskih šuma je ona da se u njima kriju tartufi. Za to zakopano šumsko blago generacijama i generacijama su znali mještani tog kraja, a sada je Turistička zajednica Zagrebačke županije (TZZŽ) odlučila brendirati tartufarstvo te staviti crni tartuf na gastro scenu zelenog zagrebačkog prstena.

Jedan od prvih koraka u tom smjeru je potpisivanje Sporazuma o poslovnoj suradnji u svrhu promicanja tartufarstva i turizma vezanog uz tartufarstvo između Hrvatskih šuma i TZZŽ-a. Sporazum je potpisan s ciljem zajedničke suradnje na promicanju tartufarstva, istraživanja i razvoja Centra za istraživanje gljivarstva, kao i publiciranja i brendiranja tartufarstva na šumskom području Zagrebačke županije kojim gospodare Hrvatske šume d.o.o. kao novog, neotkrivenog područja nalazišta tartufa.

„U svibnju 2020. godine započeli smo promovirati novu atrakciju ‘lov na crni tartuf’ u Turopoljskom lugu te svim posjetiteljima ovog kraja ponudili nov i inovativan turistički proizvod. Također smo započeli s promocijom i inovativnim pristupom razvoju gastronomske ponude s tartufima u kombinaciji s autohtonom kuhinjom Zagrebačke županije“, rekla je Ivana Alilović, direktorica TZ-a Zagrebačke županije.

Da bi se uopće moglo zaokružiti ovu novu turističku priču, bila je nužna podrška Hrvatskih šuma u korištenju šumskog područja Zagrebačke županije, područja kojim one inače gospodare.

„Šume su u Hrvatskoj zahvaljujući šumarskoj struci ostale prirodne, što znači da su zadržale bioraznolikost i da obiluju, između ostalog, i šumskim plodovima, kao što su primjerice tartufi.

Ne zaboravimo da su najvažnije funkcije šume njezine općekorisne funkcije, koje se kreću od proizvodnje kisika, skladištenja ugljika, filtriranja vode, pa sve do rekreativne i estetske funkcije, u koju se odlično uklapa i ovaj projekt ‘lova na tartufe’“, izjavio je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave HŠ d.o.o.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija