in , ,

U raspravu o Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom uključio se i Ačkar

U Hrvatskom saboru raspravlja se o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. 

Podsjetimo, postojeći zakonski okvir mijenja se kako bi se omogućilo provođenje postupaka obnove i stambenog zbrinjavanja na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, dviju najpogođenijih županija, kao i dodatne sanacije koje su isti potresi prouzročili na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

“Za sada znamo da je u Sisačko-moslavačkoj prijavljeno 36.617 zgrada za pregled, da ih je pregledano 20.370, od kojih je 2.575 neupotrebljivo, a 4.212 privremeno neupotrebljivo. U Karlovačkoj županiji prijavljeno je 804 zgrade, u Zagrebačkoj 3.587, u Gradu Zagrebu 3.110, te u Krapinsko-zagorskoj 232”, naveo je premijer Andrej Plenković.

Radi povećane djelotvornosti u provedbu obnove obiteljskih kuća na potpomognutim područjima pogođenih katastrofom uključuje se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a koji ima i najveću prisutnost na tom području. Potresom pogođen kulturno-povijesne cjeline obnovit će se temeljem programa koji će izraditi Ministarstvo kulture i medija u suradnji s jedinicama lokane i područne samouprave.

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u večernjim je satima izvijestio kako je Klub podnio amandman na Zakon o obnovi na način da će se u 100-postotnom iznosu financirati obnova neuporabljivih i privremeno neuporabljivih objekata na područjima za koje je proglašena katastrofa. Podsjetimo, 4. siječnja Vlada RH proglasila je katastrofu uzrokovanu potresom za područje Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Prema predloženim izmjenama, država na potpomognutom području na kojem je proglašena katastrofa, u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je da će Hrvatska na potpomognutim područjima u cijelosti financirati obnovu nekretnine u kojoj stanuju vlasnici, a da će se sredstva osigurati u državnom proračunu, iz Fonda solidarnosti, zajma Svjetske banke i drugih izvora.

U raspravu se uključio i saborski zastupnik i v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar skrenuvši pozornost na naše velikogoričko područje koje s usvajanjem ovoga zakona, uz mjere koje Grad poduzima, u potpunosti rješava stambeno pitanje obnove.

Istup Ačkara pogledajte u nastavku:

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija