in , , ,

Uloga lokalne zajednice u smanjenju otpada od hrane

Način educiranja i uključivanja lokalne zajednice u reduciranje i sprječavanje nastanka otpada od hrane bila je tema konferencije u velikogoričkom Poduzetničkom inkubatoru.
Konferencija je održana u sklopu četverogodišnjeg projekta kojeg provodi Razvojna agencija VEGORA, a u sklopu kojeg je Zagrebačka županija potpisala dobrovoljni sporazum s Ministarstvom poljoprivrede o postizanju cilja smanjenja otpada od hrane.

Mateja Kalisar, ravnateljica Razvojna agencija Grada Velika Gorica VEGORA, je objasnila glavnu svrhu višegodišnjeg projekta.

“Najveći naglasak je na edukaciji – od najmanje djece iz vrtića, škola pa do potrošača te na taj način pojačati osvješćivanje i informiranje o tome kako zbrinuti hranu, kako ju upotrijebiti i kako smanjiti bacanje hrane.”, izjavila je Kalisar.

Potpisnici sporazuma su se obvezali da će do 2028. godine smanjiti otpad u hrani za 30 posto. Savjetnica za strateško planiranje i izradu projekata Violeta Crnogaj je objasnila mjere kojima se to nastoji postići.

“Dobro surađujemo s VG Čistoćom koja ima već za cilj smanjenje biološkog otpada. Imat ćemo i radionicu za ugostitelje na kojoj ćemo prezentirati nova tehnološka rješenja za smanjenje bacanja hrane. Provodimo i akcije sa Zagrebačkom županijom i Gradom Zagrebom jer zajedno možemo prije doći do cilja.”, istaknula je.

S druge strane, Gordana Matušin, voditeljica odsjeka za ruralni razvoj unutar upravnog odjela za poljoprivredu, razvitak i šumarstvo ističe kakav utjecaj neodgovorno zbrinjavanje otpada od hrane ima na okoliš i društvo.

“Veliki je problem stvaranja otpada od hrane, prvenstveno je financijsko opterećenje za kućanstvo, ali i pritisak na okoliš i nikako ne doprinosi klimatskim promjenama”, objasnila je i dodala kako je cilj “upoznati lokalnu zajednicu, njene gradove da hrana nije otpad”.

Istraživanja su pokazala da više od 30 posto ispitanika baca hranu u miješani otpad, zanemarujući odvajanje u biootpad ili kompostere.

“Ta hrana je nepovratno izgubljena. Želimo osvijestiti ljude da dobrim planiranjem kupovine i pripreme obroka mogu smanjiti bacanje hrane”, dodala je Matošin.

Ravnateljica VE GO RA-e Mateja Kalisar najavila je završenu konferenciju ovog projekta koja će se održati na jesen kada će Grad Velika Gorica potpisati Sporazum Hrana nije otpad s Ministarstvom poljoprivrede.

 

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu