in ,

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti stižu nove prigodne poštanske markice

Foto arhiva/Hrvatska pošta

Hrvatska pošta priopćila je danas da će od 3. kolovoza, dva dana uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, u optjecaj pustiti novi prigodni poštanski blok čiji je motiv formacijski let zrakoplova akrobatske grupe Krila Oluje.

Prigodni blok tiskan je u nakladi 30.000 primjeraka i čine ga dvije marke. Autor bloka je dizajner iz Zagreba Orsat Franković, a fotografiju je snimio vođa akrobatske grupe Krila Oluje satnik Darko Belančić.

Vrijednost maraka označena je slovnom oznakom B, što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 grama u međunarodnom prometu.

Krila Oluje su akrobatska grupa Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) čija je zadaća prezentacija vještina, discipline te timskog rada i visokog stupnja obučenosti pripadnika HRZ-a i Oružanih snaga RH.

Hrvatska pošta

Službeno su predstavljena javnosti 5. kolovoza 2005. u Kninu povodom obilježavanja 10. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”, po kojoj je i dobila ime. Od tada je zabilježila više od 200 službenih javnih nastupa u Hrvatskoj te na zrakoplovnim manifestacijama u brojnim državama diljem europskog kontinenta

Tijekom izvođenja programa avioni lete na međusobnoj udaljenosti manjoj od tri metra pri brzinama do 550 km/h, a sastavni dio programa je prelet “Missing man”. Riječ je o tradicionalnom načinu odavanja počasti u svijetu zrakoplovstva, a izvodi se tako da se jedan od aviona tijekom manevra izdvoji iz glavne formacije odajući počast svim nestalim i poginulim hrvatskim braniteljima.

Krila Oluje djeluju u sastavu 392. eskadrile aviona 93. krila HRZ-a u Vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, a njihovi piloti lete na avionu Pilatus PC-9M.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu