in

Uskoro veći računi: Rastu cijene plina za više od deset posto

Od 1. travnja veće cijene plina području Zagreba i okolice

Od početka travnja će u Hrvatskoj cijene plina u prosjeku pasti za 0,3 posto. Odluka je to Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (Hera). No, to je prosijek. Konkretne brojke su – u 21 distribucijskom centru cijene će pasti, a u njih 11 će porasti.

Na područjima koje plinom opskrbljuje GPZ – Zagrebu, Zaprešiću, Velikoj Gorici, Brdovcu, Mariji Gorici, Pušći i Dubravici najavljeno je povećanje cijena većem od deset posto.

Određena je cijena plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja 2021. do 31. prosinca 2021. i to za 32 distribucijska područja od ukupno 33 koliko ih ima u Republici Hrvatskoj. Detaljnije infomracije možete pronaći ovdje.

 

Građani mogu birati

Iz Here napominju da svi krajnji kupci kategorije kućanstvo imaju pravo odabira žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu od istog ili bilo kojeg drugog opskrbljivača plinom koji je aktivan na maloprodajnom tržištu plina, pri čemu uvijek imaju pravo povratka s tržišnih uvjeta na javnu uslugu. Popis opskrbljivača možete vidjeti OVDJE.

Uvjete opskrbe plinom na tržišnim osnovama krajnji kupac kategorije kućanstvo slobodno ugovara s odabranim opskrbljivačem, pri čemu definiraju način utvrđivanja krajnje cijene plina tijekom ugovornog razdoblja, odnosno da li je cijena fiksna ili promjenjiva te eventualne uvjete promjene pojedinih elemenata cijene tijekom ugovornog razdoblja, trajanje ugovora, način produljenja ugovora, mogućnost i uvjete raskida ugovora i drugo.

Za kupce koji se odluče za javnu uslugu, Hera odlukom na svakom distribucijskom području određuje tko je njihov ‘zadani’ opskrbljivač plinom te određuje i krajnju cijenu plina.

Opskrbljivač plinom, u skladu sa zakosnkim propisima, mora voditi računa da krajnji kupci iz kategorije kućanstvo dobiju sve relevantne informacije na temelju kojih mogu samostalno zaključiti koja je usluga opskrbe plinom – u okviru javne usluge ili tržišna – za njih povoljnija.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija