in

Velika Gorica dobila prvu u nizu sunčanu elektranu

Foto: Grad Velika Gorica

Velika Gorica je dobila svoju prvu sunčanu elektranu, na krovu osnovne škole u Novom Čiču. To je prva u nizu elektrana koje se planiraju postaviti na krovove zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Velike Gorice, objavljeno je na stranicama Grada.

U prosincu 2016. godine DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) je u sklopu projekta Solarno mapiranje Velike Gorice, sufinancirano od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predstavilo aplikaciju ”Velika Gorica Solarni grad”. Putem navedene aplikacije prikazani su potencijali velikogoričkih krovova od višestambenih zgrada u urbanom dijelu naselja Velike Gorice do javnih zgrada na cijelom administrativnom području Grada.

U daljnjoj razradi Projekta, analizirani su potencijalni objekti te je provedena analiza putem ISGE-a (Informacijski sustav za gospodarenje energijom), aplikacije kojom se prati potrošnja energije i vode u zgradama javnog sektora. Nakon navedenih analiza, OŠ Novo Čiče pokazala se najadekvatnijom za postavljanje prve sunčane elektrane.

Sunčana elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, postavljena na krov OŠ Novo Čiče. Ukupna vršna snaga sunčane elektrane je 50 kW, za što je na krovištu Škole na metalnu potkonstrukciju ugrađeno 210 fotonaponskih modula. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije sunčane elektrane je 71 MWh. Vrijednost projekta je 278.980,00 kn uvećana za pripadajući PDV, a isti je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 40 % od iznosa ulaganja.

Tako je OŠ Novo Čiče, kao velikogorička škola koja se od prvog dana rada Škole grije na pelete, koja posjeduje status Eko škole od 2017. godine te je prva postavila učionicu na otvorenom, dobila dodanu vrijednost postavljanjem prve velikogoričke sunčane elektrane na svoj krov. Navedenim načinom razvoja, Škola svojim primjerom odgaja buduće generacije da budu osjetljive po pitanju okoliša. Elektrana je spremna za rad te se samo čeka da HEP da zeleno svjetlo za priključenje u pogon.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu