in , ,

Velika srca Pokupskog! Klub žena Pokupsko proslavio jubilarku, a iza sebe ima više od 15 tisuća volonterskih sati

Brojne članice okupljene s ciljem poboljšanja kvalitete života, promicanja individualnog ravoja žena, djece i mladih, ali i pružanja pomoći, promoviranja tradicije, ujedinile su se još 2012. godine u Pokupskom i osnovale Klub žena Pokupsko.

Iza sebe imaju brojna prijateljstva, hvale vrijedna postignuća, no ono čime se Klub žena Pokupsko može svakako pohvaliti su zaista mnogobrojne humanitarne aktivnosti, zabavne i društvene aktivnosti, sportsko-rekreacijske aktivnosti, edukacije i kulturne aktivnosti, ekološke akcije vezane uz zaštitu okoliša, brojni provedeni projekti, a ono što posebno ostavlja bez riječi su akcije potpomaganja starijim i nemoćnim te djeci obitelji slabijeg imovinskog stanja.

Klub žena Pokupsko

Klub je sa svojim službenim radom započeo 10. studenog 2012. godine s primarnim ciljem poboljšanja kvalitete života te promicanja i poticanja individualnog razvoja žena, djece i mladih sa šireg pokupskog područja. Sekundarni ciljevi djelovanja Kluba žena Pokupsko su poticanje održivog razvoja ruralnih područja, očuvanje i njegovanje kulturne, tradicijske i prirodne baštine, promicanje i razvoj volonterstva, te pružanja pomoći i podrške stanovnicima ruralnih područja.

Humanitarne aktivnosti

Akcija s kojom je klub započeo svoje djelovanje je humanitarna akcija „Slatki Božić“ kojom se samcima i obiteljima slabijeg imovinskog stanja na širem pokupskom području dijele kolači. U predivnoj akciji sudjeluje barem tridesetak članica koje volonterski ispeku i podijele kolače a u akciju se povremeno uključuju i različiti donatori, a uz kolače nerijetko podijele i pakete s osnovnim namirnicama i voćem.

Klub žena Pokupsko

Teško je izdvojiti samo neke od akcija koje su pokrenule članice i kojima su pomogle mnogobrojnim mještanima, ali od početka 2013. godine Klub žena Pokupsko kontinuirano organizira prikupljanje odjeće i obuće za obitelji slabijeg imovinskog stanja, a velik dio toga bio je doniran stradalima u poplavama 2014. godine.

Klub žena Pokupsko

Organiziramo i druge humanitarne akcije, ovisno o potrebama socijalno ugroženih obitelji, od kupnje osnovnih kućanskih aparata do pomoći kod gradnje kuća, financiranja liječenja i slično. Često surađujemo i s drugim udrugama koje humanitarno djeluju, te im darujemo robu, radove za prodaju ili novac kao pomoć njihovom humanitarnim akcijama. Pomažemo i različitim institucijama, od kojih izdvajamo Crveni križ u Glini, Caritas te Kuću za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem iz Brezovice, govore nam iz Kluba žena Pokupsko.

Edukacijske i kulturne aktivnosti

Od 2013. godine kontinuirano se provode radionice tradicionalnog ukrašavanja pokupskih pisanica, radionice ručnog rada s ciljem prenošenja tradicije na mlađe generacije, a u 2019. godini pokrenut je i projekt „Bele rože“ u sklopu kojeg su djeca osnovnoškolske dobi učila tehniku izrade tradicionalnog pokupskog veza „bijelo na bijelo“, te su radovi prezentirani na izložbi. Uz izložbu, organizirale smo i modnu reviju s odjevnim predmetima izrađenim od ručno vezenih radova koji su nastali na radionicama.

Klub žena Pokupsko

Ekološke aktivnosti vezane uz zaštitu okoliša

Klub žena Pokupsko od osnutka sudjeluje u različitim manjim akcijama čišćenja i uređenja okoliša te svake godine sade cvijeće ispred škole, crkve i vrtića u Pokupskom.

Klub žena Pokupsko

-Svake godine izrađujemo i veliki adventski vijenac koji postavljamo u centar Pokupskog te ukrašavamo božićnim nakitom, većinom izrađenom od recikliranih materijala, poručuju iz kluba i posebno izdvajaju projekt „Pokupski pelin“ povodom kojeg se dijele sadnice pelina uz prigodnu brošuru o sadnji i uzgoju te uporabi slatkog pelina.

Provedeni projekti

Putem brojni projekata žene iz Pokupskog provode razne aktivnosti kojima promoviraju starinsku tradicionalnu kuhinju na moderan način, sade tradicionalne sorti voćki i educiraju o sadnji, a među najnovijim pokrenutim projektima je i „ Mali ljudi velikog srca“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda i Vlade RH u ukupnom iznosu od 463.521,64 kuna te za cilj ima jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice.

Klub žena Pokupsko

Sportsko-rekreacijske aktivnosti

Članice nerijetko misle i na zdravo tijelo i zdrav duh pa tako, između ostalog, od 2013. godine udruga kontinuirano organizira rekreativno vježbanje za svoje članice pod stručnim vodstvom (profesora kineziologije ili fizioterapeuta).

Klub žena Pokupsko

-U 2019. godini provele smo projekt „Zdrava žena – zdravo selo“, u sklopu kojeg su organizirane edukacije o zdravom životu, zdravom načinu prehrane, te je organizirana posjeta toplicama u Ličkom Lešću, dodaju.

Društvene aktivnosti

Klub žena Pokupsko organizira i druženja i izlete za svoje članice, gdje kod izleta posebnu pažnju posvećuju tome da svaki izlet ima edukativnu komponentu te da članicama mogu vidjeti primjere dobre prakse s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i turističkih seljačkih domaćinstava.

Klub žena Pokupsko

Od 2017 do 2020. godine provodili smo projekt „Rože divane“ u kojem nagrađujemo najljepše uređene balkone i okućnice s područja općine Pokupsko te izrađujemo i dijelimo prigodnu brošuru, a sve s ciljem promocije uređenja okoliša, govori nam predsjednica društva Zorica Šestak.

Klub žena Pokupsko

Inače, Klub žena od 2020. nositelj je projekta „Pokupsko, prijatelj starijih osoba„ koji provodi s DVD-om Pokupsko a za cilj ima starijim osobama iz naselja osigurati adekvatan prijevoz tamo gdje ne raspolažu javnim prijevozom.

Iza sebe Klub ima više od 15 tisuća volonterskih sati

Vrijedan i kontinuiran rad apsolutno ne bi bio moguć bez snage volje i ogromne količine ljubavi i želje za pružanjem pomoći kojeg posjeduju volonterke i volonteri. Samo godinu dana nakon početka djelovanja, 2013. godine u Klubu je registrirano i prijavljeno 368 volonterskih sati, a već u narednim godinama ta brojka značajno raste.

Klub žena Pokupsko

U 2014. godini prijavljeno je 1472 sati, a već od u 2015. godini 2445 sati koji sve do danas nije u padu. Ukupan broj volonterskih sati od osnutka udruge prelazi 15340 volonterskih sati na što smo izuzetno ponosni, govore nam iz Kluba žena, a mi im od srca čestitamo na radu koji jednostavno ostavlja bez riječi.

Klub žena Pokupsko

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović