in

VG vodoopskrba Odlukom izbila Peteku iz “džepa” 150 milijuna kuna

Poništen natječaj za pročistač otpadnih voda

VG vodoopskrba Odlukom je poništila natječaj za projekt rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje vode u Velikoj Gorici vrijedan gotovo 100 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Projekt je trebala raditi ivanićgradska tvrtka osumnjičenog Kreše Peteka Elektrocentar Petek.

Naručitelj radova, velikogorička komunalna tvrtka VG Vodoopskrba na čelu koje je bio uhićeni direktor Tomislav Jelisavac, objavila je da se natječaj poništava uz obrazloženje da je najpovoljnija ponuda za taj posao veća od procijenjene vrijednosti nabave.

Ukratko, Vodoopskrba se „izvukla“ na to da su joj sve ponude preskupe, za što imaju zakonsku mogućnost. Ali izgledniji je razlog poništavanja natječaja taj što je cijeli postupak navodno kontaminiran koruptivnim radnjama.

Kako se sumnja, uhićeni velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić i šef Jelisavac taj su posao “namještali” upravo Peteku.

Ovom Odlukom, kako stvari sada stoje, Peteku je iz „džepa“ izbijeno 150 milijuna kuna, četvrtina godišnjih prihoda njegove tvrtka Elektrocentar Petek. Najskuplji i najveći komunalni projekt Velike Gorice Vodoopskrba, pokrenut početkom godine, procijenila je na gotovo 100 milijuna kuna vrijednosti (bez PDV-a).

Ponude su zaprimljene u srpnju, a javila su se dva ponuđača. Jedan je građevinska tvrtka Strabag, a drugi Elektrocentar Petek. Strabag je, kako je vidljivo iz dokumentacije, ponudio posao obaviti za 140 milijuna kuna (175 milijuna s PDV-om), a Elektrocentar Petek za 118 milijuna kuna, odnosno 148 milijuna s PDV-om. Dakle, 20 milijuna kuna manje.

Petekova ponuda bila je najpovoljnija i samo se čekao potpis Jelisavca, ali konačna odluka nikada nije potpisana jer je Jelisavac u međuvremenu priveden. Njega je na čelu Vodoopskrbe sada zamijenio Krunoslav Višićkoji nije imao izbora nego postupak nabave poništiti.

Za deset dana bit će pokrenut novi postupak, unutar kojih dva ponuditelja imaju pravo žalbe. Međutim, Petekova tvrtka se, prema tumačenju Ministarstva gospodarstva, i dalje može nesmetano prijavljivati na natječaje javne nabave, dokle god vlasnik nije “pravomoćnom presudom osuđen za kazneno djelo”.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija