in ,

VIDEO Učenici OŠ Nikole Hribara tradicionalno obilježili Dan ružičastih majica

Nasilje prestaje ovdje!

https://vgradu.hr/wp-content/uploads/2021/02/153298014_139214878063617_4533691172437840325_n.jpg

Obilježavanje Dana ružičastih majica podrazumijeva provođenje javne kampanje usmjerene na cijelu javnost, posebice djecu i mlade s ciljem njihove senzibilizacije o važnosti uočavanja problema te aktivnog angažmana u sprječavanju svih oblika vršnjačkog nasilja.

Tradicionalno, Dan ružičastih majica obilježava se u velikogoričkoj OŠ Nikole Hribara.

Dan ružičastih majica učenici 4.D razreda obilježili su nizom aktivnosti.

Vršnjačko nasilje objasnili su ovako:

Karla H.: „Vršnjačko nasilje je kada netko ima isto godina kao i ja, a maltretira, tuče i prijeti meni i mojim prijateljima.“

Izabela J.:“Vršnjačko nasilje je kada te netko tvojih godina izaziva, tuče ili u tebe upire prstom i govori ti pogrdne riječi. I tako svaki dan.“

Antonio Š.:“Vršnjačko nasilje može biti fizičko kada te netko tvojih godina tuče. Može biti verbalno kada te izaziva riječima. Može biti socijalno kada ti nasilnik ne da da se igraš i družiš s vršnjacima. Psihološko zlostavljenje je kada ti netko govori da si glup, idiot i kreten.“

Nakon odgledane prezentacije učenici su razmišljali i iznosili svoje prijedloge kako pomoći žrtvi nasilja, ali i samom nasilniku.

Radom u skupinama izrađivali su plakate. Neki su izrađivali oblak riječi u digitalnom alatu Word Art.

Jasno su iznijeli svoj stav: NASILJE PRESTAJE OVDJE, i odlučili biti primjer svim učenicima škole!

Dan prevencije vršnjačkog nasilja ili „Dan ružičastih majica“ u svijetu se obilježava dugi niz godina. Ideja je nastala u Kanadi 2007. godine u znak protesta učenika zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi, pri čemu je pružena  podrška dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje, samo zato što je došao u školu odjeven u ružičastu majicu. Ružičaste majice, koji su solidarno s dječakom nosili njegove školske kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative međunarodno prepoznatog aktivizma  borbe protiv vršnjačkog nasilja.

U Hrvatskoj 2017. godine, Hrvatski sabor izglasao je obilježavanje „Dana ružičastih majica“ kao Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se provodi svake godine zadnju srijedu u mjesecu veljači.

Obilježavanje toga dana podrazumijeva provođenje javne kampanje usmjerene na cijelu javnost, posebice djecu i mlade s ciljem njihove senzibilizacije o važnosti uočavanja problema te aktivnog angažmana u sprječavanju svih oblika vršnjačkog nasilja.

Nasilje među mladima definira se kao ponašanje između dvoje ili više mladih ljudi s ciljem kontrole, moći i zastrašivanja, koje predstavlja najgori oblik izražavanja društveno neprihvatljivog ponašanja, a što najčešće ulazi u zonu kažnjivosti. Nažalost, posljedice nasilja ostavljaju nerijetko trajne posljedice za samu žrtvu.

Internet je danas postao jedan od standarda u kućanstvima, dostupan gotovo svim ljudima, te je u smislu informiranja moderan i dobar izvor informacija, znanja i različitih zanimljivosti koje dolaze iz cijeloga svijeta, no pri njegovom korištenju treba biti oprezan.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija