in , ,

FOTO/VIDEO Toranj s Navještenja ‘na starom mjestu’ već na ljeto

Razorni potresi koji su nas zadesili u prosincu prošle godine ostavili su traga i na tornju Župe Navještenja BDM koji je danas, radi sanacije, ali i sigurnosti šetača, uklonjen. Ipak, župljani neće dugo čekati na njegov ‘povratak’, na ‘starome mjestu’ ponosno će stajati najkasnije do kraja ljeta! 

– Nakon potresa provjerili smo stanje na zvoniku i utvrdili puknuća koja su poremetila statiku tornja. Nakon pregleda statičara pristupili smo uklanjanju tornja kako bismo mogli sanirati zvonik. Projekti su u izradi, tijekom ovog tjedna trebali bi biti gotovi projekti za sanaciju, a kada ih dobijemo pristupit ćemo sanaciji zvonika. Iako se iz vanjskog dijela šteta ne čini velika, na zvoniku je puno puknuća, a sama sanacija trajat će tri do četiri mjeseca – poručio je Juraj Vugrinović, tehnički direktor tvrtke Gradel d.o.o. koja izvodi sanaciju.

– Skidanje tornja s naše, kako je od milja zovemo, katedrale Navještenja BDM za nas Velikogoričane je zaista emotivan trenutak. Dobro je da se rješavanju problema pristupilo brzo, već danas popodne s našim župnicima vlč. Koprivecom i dekanom Đurom Sabolekom odlazim kod pomoćnice ministrice kulture Marije Mikec, gdje ćemo dogovoriti daljnje korake i sredstva za obnovu te što skorije rješavanje svih naših crkava koje su stradale, dakle ove i crkve u Dubrancu te četiri kapelice. Tijek same sanacije ovisit će i o restauratorima i konzervatorima, morat ćemo se držati i određenih zakona jer znamo da je u ovome slučaju uglavnom riječ o spomenicima kulture. Međutim, sve što je u domeni Grada bit će promptno riješeno kako bismo što prije vratili u prvobitno stanje sve naše crkve i kapele – poručio je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija