in ,

Vikend ideja – izlet u Ščitarjevo! Povedite djecu i ljubimce i razgledajte Arheološki park Andautoniju

Povodom Dana europske arheologije Arheološki park Andautonija u nedjelju, 18. lipnja organizira Dan otvorenih vrata. Park će biti otvoren od 12 do 18 sati. Ulaz će biti besplatan, a dobrodošli su i kućni ljubimci.

– Pozivamo vas da u nedjelju posjetite Arheološki park Andautoniju u Ščitarjevu, razgledate dio rimskog grada, igrate rimske igre, sudjelujete u radionicama (izrada rimskih uljanica i kasica), isprobate rimsko vino, ili jednostavno  uživate u prirodi… – poručili su organizatori.

Arheološki park Andautonija

U rimsko vrijeme, od 1. do 4. st., središte današnjeg zagrebačkoj područja bio je grad Andautonija. Sačuvani dijelovi tog grada mogu se i danas razgledati u selu Ščitarjevu, svega 10-ak km od Zagreba, gdje se od 1994. godine nalazi Arheološki park.  U Arheološkom parku predstavljen je istraženi dio rimskog grada (2-4 st.), pa tako posjetitelji na ovoj lokaciji mogu razgledati sačuvane dijelove rimske ulice, te nekoliko rimskih zgrada. Na lokalitetu su postavljene interpretacijske ploče s brojnim informacijama o lokalitetu, razvoju rimskog grada, ali i svakodnevnom životu i nađenim predmetima Uz lokalitet se nalazi izložbeni prostor (Izložba rimskih mirisa) sa suvenirnicom, a posjetitelji mogu sudjelovati i u radionicama i igraonicama (mali arheolozi, rimske igre i dr.)

Arheološki park je otvoren od 1.svibnja do 1.studenog (subotom i nedjeljom od 12 do 18 sati,  a sve ostale dana za najavljene grupe prema dogovoru).

Sve Informacije- Arheološki muzej u Zagrebu,  Trg N. Š. Zrinskog 19, Zagreb, www.amz.hr

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu