in ,

ZGŽ Zavod za hitnu medicinu dobio je dva nova vozila za hitnu pomoć i četiri defibrilatora

U sklopu Projekta “Utrka za život – RACE”, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije dobio je dva nova vozila za hitnu pomoć, zajedno s dva prijenosna defibrilatora. Također, dobio je i dva edukacijska defibrilatora. Tim povodom, sjedište Zavoda u Velikoj Gorici obišao je župan Stjepan Kožić.

„Izuzetno sam sretan kada se okupljamo oko provedbe EU projekata. Uz Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije partneri u Projektu su Dom zdravlja Mostar i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore. Projekt je vrijedan oko 7 milijuna kuna, od čeka na naš Zavod pripada 2 mijuna i 100 000 kuna. Financira se 85% posto iz sredstava EU fondova. Smatram da je ovaj projekt izuzetno bitan, jer osim nabave vozila obuhvaća i edukaciju kako zajednički djelovati kod velikih nesreća.”

Kad imamo na umu teritorijalnu rasprostranjenost županije, činjenicu da nemamo županijsku bolnicu, da naša vozila hitne medicine na godinu prijeđu oko 5,5 milijuna kilometara, a da je za spasiti ljudski život ključna svaka sekunda, onda zapravo vidimo kolika je vrijednost ova dva nova vozila za hitnu medicinsku pomoć, rekao je župan.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik istaknuo je da su u hitnoj medicini najvažniji ljudi i oprema: “U ovaj smo projekt krenuli ne samo zbog opreme već i zbog edukacije medicinskog i nemedicinskog osoblja. Naime, uz educiranog liječnika život može spasiti i osoba koja nije “medicinar” . Stoga je projektom obuhvaćena edukcija 970 osoba nemedicinske struke o reanimaciji osnovnih vitalnih funkcija i 250 zdravstvenih djelatnika o predhospitalnom zbrinjavanju traumatiziranih pacijenata.”

Organizirat ćemo i zajedničku vježbu u Mostaru bez obzira što teritorijalno nismo blizu, ali su nam problemi, manje-više, isti. Educirat ćemo se kako, ako dođe do potresa, pomoći susjedu u nevolji, zaključio je Gajnik.

Kožić je podsjetio i na ulaganja Županije u zdravstvo te da je od 2014. godine nabavljeno 64 vozila za hitnu pomoć i sanitetski prijevoz, čime se osjetno povećala kvaliteta usluge hitne medicine.

Godišnje za financiranje T1 timova hitne pomoći u Samoboru, Zaprešiću, Svetom Ivanu Zelini i Ivanić-Gradu izdvajamo 2,5 milijuna kuna, jer još uvijek nije riješen naš zahtjev za izmjenu Mreže hitne medicine te se ulaže i u zdravstvene ustanove, a najbolji pokazatelj za to je rebalans ovogodišnjega proračuna kojime su sredstva za zdravstvo povećana za 4,6 milijuna kuna.

[srizonfbalbum id=3298]

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu