in , ,

KUD Dučec oduševio na nastupu u Vratišincu, rodnom kraju muzikologa zaslužnog za mraclinski dučec

Tradicionalna manifestacija 18. vratišinečke vesele vurice

Foto: KUD Dučec

Članovi KUD-a Dučec proteklog su vikenda gostovali u Međimurju te nastupali na tradicionalnoj manifestaciji 18. vratišinečke vesele vurice u organizaciji KUD-a dr. Vinka Žganeca iz Vratišinca pokraj Čakovca.

Foto: KUD Dučec

Nastup se održao u maloj općini Vratišinec nadomak Čakovca gdje su domaćini, KUD dr. Vinka Žganeca organizirali svoju tradicionalnu manifestaciju XVIII. vratišinečke vesele vurice.

Akademik Vinko Žganec, poznati hrvatski etnomuzikolog, rođen je 1890. godine u Vratišincu, a zapisivao je brojne napjeve Međimurja, kao i cijele Hrvatske. Poznato je da je zapisivao i turopoljske pjesme, a prema nekim navodima nakon Franje Kuhača, upravo je on bio taj koji je zapisao mraclinski dučec po kojem Društvo nosi naziv.

Foto: KUD Dučec
Foto: KUD Dučec
Foto: KUD Dučec

Folkloraši KUD-a Dučec predstavili su se koreografijom Turopolja – „Devojčica kolo vodi“, dok je vokalna skupina izvela tri turopoljske pjesme. Uz organizatore na manifestaciji je nastupao i KUD Vrhovac iz okolice Ozlja. Domaćini su nakon koncerta pripremili zajedničku večeru i druženje, a ništa nije moglo proći bez Dučecovih tamburaša koji su podigli atmosferu i sve digli na noge.

Osim nastupa, folkloraši su obišli nekoliko prekrasnih međimurskih znamenitosti. Prvog su dana uz stručno vodstvo g. Nikole Medveda obišli Čakovec te se upoznali s njegovom burnom poviješću i znamenitostima, ali i posebnosti međimurske gastronomije i enologije.

Foto: KUD Dučec
Foto: KUD Dučec

Posjetili su i Mađerkin breg gdje su na vidikovcu uživali u pogledu s najviše točke Međimurja, a kušali su i vrhunska međimurska vina. Mraclinci su obišli i farmu jelena i muflona obitelji Perhoč koja se nalazi prekrasnim brežuljcima općine Sveti Martin na Muri i Štrigova.

Foto: KUD Dučec
Foto: KUD Dučec
Foto: KUD Dučec

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Tessa Šreng