in ,

Dječje vijeće oči u oči s gradonačelnikom “Iz generacije u generaciju vidim sve veću zrelost”

Radovi na prometnicama i vanjski dio Gradskog bazena samo su dvije teme o kojima je danas bilo riječi na Dječjoj sjednici

U sklopu ovogodišnjeg Dječjeg tjedna Grada Velike Gorice u brojnim vrtićima, školama i Centrima za djecu održavaju se razne aktualnosti, od kojih se na redu danas našla svečana Dječja sjednica Dječjeg gradskog vijeća. U Dvorani Galženica okupili su se mali vijećnici kako bi održali ozbiljan razgovor s našim gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom o aktualnim temama s područja našeg grada.

Sastanak je započeo izlaganjem dosadašnjih uspjeha i pozitivnih rezultata vijeća koje je prezentirao predsjednika Dječjeg gradskog vijeća Matija Dražetić koji je, valja spomenuti, predsjednik još od 2019. godine.

Matija je kazao kako ovakva vijeća zaista daju rezultate jer su ranije pokretane teme obnove brojnih parkova na području grada do sada i provedene. Na današnjoj sjednici raspravljalo se i o skate parku, radovima koji se izvode na prometnicama i predstavljaju ugrozu sigurnosti, ali i o obnovi vanjskog dijela Gradskog bazena.

-Jedva čekam vidjeti što će biti za pet ili deset godina, govori nam predsjednik vijeća.

Ujedno je podsjetio kako je Centar za djecu mlade i obitelj uvidio potrebu mladih da se uključe u djelovanje Grada te da na jednostavniji način ukažu na svoje interese i promijene svoj grad na bolje.

-Imamo puno novih vijećnika, a osigurat ćemo to da se svako dijete u gradu može prijaviti i postati članom vijeća. Od najistaknutijih aktivnosti volio bih istaknuti poboljšanje strukture vijeća te smo poboljšali funkcioniranje izbora, govori nam Matija.

Sjednicu je pitanjem otvorila Marta iz Dječjeg vrtića Velika Gorica. Zanimalo ju je hoće li njena mlađa sestra imati mjesto u vrtiću iduće godine.

Odgovorio je gradonačelnik Krešimir Ačkar:
“Gotova su dva objekta dječjih vrtića i uskoro ćemo otvoriti novi prostor centralnog objekta u Koprivničkoj ulici. Otvorit ćemo objekt u Goričanki. Radim na tome da u sklopu osnovne škole u Dubrancu napravimo dječji vrtić. Svojim roditeljima i seki možeš slobodno reći da će biti mjesta za nju iduće godine.”

Magda i Mateo su upozorili da se vršnjačko nasilje u školama događa kada u blizini nema učitelja i nastavnika. Istaknuli su problem roditelja koji ne žele prihvatiti činjenicu da su njihova djeca zlostavljači pa se prema tom problemu odnose dosta nezainteresirano.

Mateo je predložio da se organizira program za roditelje u kojemu bi se posebna pozornost stavila na loše utjecaje na djecu, a kojim bi se smanjila količina nasilja u školama.

Magda je pak upozorila da nasilnost kod djece dolazi od kuće. Nebriga roditelja o djeci najizraženija je kod problema s ocjenama. Nije rijedak slučaju da roditelji vrše pritisak na učitelje i profesore zbog ocjena njihove djece, a često to rade na grub i neprimjeren način te tako pokazuju loš primjer djeci.

Gradonačelnik im je poručio da takvi programi postoje. Zamolio je ravnateljicu Centra za mlade i obitelj da kontaktira vijećnike te da već od idućeg tjedna krenu radionice na temu vršnjačkog nasilja za roditelje, nastavnike i djecu.

Vijećnicu Neru Stipetić zanimalo je postoji li mogućnost da se broj autobusnih linija prema okolnim naseljima poveća ili da se barem njihov raspored vožnje prilagodi stvarnim potrebama. Pitala je i što je s linijom koja bi spojila autobusni kolodvor i središte grada sa željezničkom stanicom.

Odgovorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice Darko Bekić:

“Javni prijevoz u Velikoj Gorici funkcionira dobro i osobno se koristim njime. Postoje problemi s povezanošću s našim mjesnim odborima i uvijek može bolje. Koliko sam čuo od gradonačelnika, postoje ideje da se to dodatno pojača sa ZET-om. Što se tiče naše željezničke stanice, velika je prednost imati je i jako se brzo vlakom stigne u središte Zagreba. Na tome se u Gradskoj upravi intenzivno radi.Radi se i na tome da se veliki dio putnika koji putuju autobusom prebaci na vlakove. Jeftinije je, brže i ugodnije.”

S temom “Kako je danas biti dijete” poveli su razgovor u kojem saznajemo kako su današnji mali Velikogoričani sve samo ne mali i zaigrani, štoviše, vrlo su odgovorni i zainteresirani za pojedine goruće svjetske teme. Tako su nedavno raspravljali o siromaštvu, a posebice o siromaštvu djece u Europskoj uniji. europskoj uniji.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar se našalio kako su mu ovakva vijeća mnogo zahtjevnija od onih u kojima je već ‘uhodan’, odnosno na Aktualcu u Hrvatskom saboru.

-Kada djeci nešto kažete, apsolutno morate ispoštovati dogovor i bez obzira na sve okolnosti koje vas zadese u mandatu. Ujedno mi je ovo najdraži tip vijeća, a pred nama preostaje da u što kraćem roku odgovorimo na pitanja djece i odgovorimo na njihove zahtjeve, govori Ačkar.

Dodao je i kako se iz generacije u generaciju sve više vidi sve veća zrelost današnje djece koja jasno izražavaju svoje stavove, ono čime su zadovoljni, a još više ono čime nisu zadovoljni.

Već sutra, u Dvorani Galženica, od 13 do 14 sati nastavlja se dječji program i organizira se tribina ‘Kako je danas biti dijete?’ koju moderira Sanda Puljiz Vidović. Dođite!

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily