in , , ,

DVD Ribnica – Dugogodišnja predanost i uspjesi

Vatrogasci iz Ribnice – od povijesne tradicije do natjecateljskog vrha i društvenog angažmana

Ribnica, maleno naselje smješteno u blizini Velike Gorice, ima svoje vlastito vatrogasno društvo s bogatom poviješću i uspješnom suvremenošću. Razgovarali smo s predsjednicom i zapovjednikom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ribnica, Anitom Rajković Mravec te Marijem Stipetićem, kako bismo saznali više o njihovom radu i doprinosu zajednici.

“Dobrovoljno vatrogasno društvo Ribnica je osnovano 1947. godine”, ističe Rajković Mravec. “U daljoj povijesti društvo nije bilo toliko aktivno u natjecateljskom dijelu, dok smo u zadnjih 20-ak godina postali iznimno aktivni u ovom segmentu uz kontinuirano djelovanje u operativnom dijelu.”
Vatrogasna zajednica grada Velike Gorice prepoznala je njihov trud i angažman, jer DVD Ribnica ističe se u natjecateljskom dijelu s ekipama u svim kategorijama – djeca, mladež, A ekipe i B ekipe. S čak do 68 aktivnih članova, DVD Ribnica je ponosno srce vatrogastva u Velikoj Gorici.

Uz raznolike aktivnosti koje obavljaju, članovi društva dijele prostorije s mjesnim odborom i planiraju stvoriti edukacijski centar za vatrogastvo. Također, koriste kombinirano igralište pored društvenog doma za obuku operativnih i teoretskih vještina. “U operativnom dijelu sudjelujemo u svim aktivnostima koje se traže, od raznih intervencija do dislokacija, rekao nam je zapovjednik Mario Stipetić. Dodatno, kontinuirano sudjelujemo u raznim osposobljavanjima za naše operativce.
Kroz razne projekte nabavljena je nova vatrogasna oprema i sredstva te oprema za spašavanje što je podiglo našu spremnost na visoku razinu.”, napominje predsjednica.


DVD Ribnica u natjecateljskom dijelu ima muške i ženske ekipe, seniora A i onih malo starijih seniora B, mladeži i djece te brojni mladi članovi pokazuju svoju strast prema vatrogastvu.

“Svi su dobrodošli u naše društvo”, dodaje predsjednica Anita Rajković Mravec. Svake godine organiziraju dane otvorenih vrata kako bi pokazali svoje vještine i aktivnosti, a također surađuju s drugim organizacijama poput Crvenog križa radi raznih vježbi spašavanja i simulacija.

Dug popis pehara svjedoči o uspjesima ovog društva, a posebno se ponose pobjedom svoje ženske A ekipe na Vatrogasnoj olimpijadi u Celju. Muška mladež također je osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju u Novalji, plasiravši se na ovogodišnju Vatrogasnu olimpijadu u Italiji.

Ni najmlađi ne zaostaju za svojim starijim kolegama jer su djevojčice naslovu županijskog prvaka dodale i naslov prvaka koordinacije središnje Hrvatske ističe zapovjednik.

Osim natjecateljskog duha, članovi društva su podrška jedni drugima. Jedan od istaknutih događaja u Ribnici je Kup Franje Mikulina, koji će se ove godine održati deseti put za odrasle i peti za djecu. Ovo natjecanje okuplja vatrogasna društva iz Velike Gorice ali i svih dijelova Republike Hrvatske, uz gostovanje društava iz Slovenije i Vojvodine što natjecanju daje međunarodni karakter. Osim sportskog duha, DVD Ribnica također organizira božićna druženja s Djedom Božićnjakom, te sudjeluje u brojnim projektima i aktivnostima u zajednici.


“DVD Ribnica svake godine nastoji nabaviti što više vatrogasne opreme i donacija”, zaključuju predsjednica Rajković Mravec i zapovjednik Stipetić. “Također, ove godine ćemo provesti jedan zeleni projekt – plan je da svaki član djece i mladeži posadi jedno drvo pored našeg kombiniranog igrališta!


Ako ste zainteresirani za vatrogastvo, DVD Ribnica otvoreno je za sve uzraste i poziva sve da im se pridruže. S njima ćete pronaći pravu ekipu koja promiče disciplinu, motoričke vještine i timski rad, uz naglasak na obuci i obrazovanju. I najbolje od svega – sve je besplatno!

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?