in , , ,

FOTO Radionica zlatoveza u Novom Čiču privukla polaznike iz raznih gradova

Članovi KUD-a ‘Čiče’ Novo Čiče danas su u prostorijama Edukativnog centra Novo Čiče, za 24 polaznika, pripremili i organizirali radionicu zlatoveza koju je vodila Katarine Pejaković iz Bizovca. Prva radionica koja se održala danas u prijepodnevnim satima prva je po redu, dok će polaznici, kako bi usvojili sva potrebna znanja, ići na još tri radionice.

S KUD-om Čiča poznajemo se već dugi niz godina, a danas imam čast da su nas ugostili i da pokažem tradicionalni slavonski vez, zlatovez. Polaznici već imaju iskustva s iglom, stoga nam je radionica prošla vrlo brzo. Svega jedna polaznica ovo radi po prvi put, ali odlično napreduje, govori nam Katarina.

Kazala nam je kako se izradom nošnje i izradom zlatoveza bavi više od 20 godina, a sve je počela kada je upisala svoju kćer na folklor. Tradicionalni zlatovez savršen je detalj za brojne predmete, od broševa, do ukrašavanja boca, koristi ga se u raznim prilikama.

-Ljubav je to koja ne prestaje i samo se nadograđujem, govori nam voditeljica radionice i poručuje kako je danas prenošenje tradicije mnogo teže no što je to bilo prije.

Ja sam odrasla uz baku, a današnje generacije, ako i imaju priliku odrastati i boraviti uz svoje bake, to ih i ne interesira toliko, a posebice kada su ovakve aktivnosti u pitanju, dodaje nam.

Predsjednik KUD-a Čiče Stipo Duvnjak govori nam kako se u novouređenom centru spremaju brojne aktivnosti, a kako su s prvom krenuli već u siječnju, uz današnju radionicu zlatoveza.

Interes je za radionicu odmah bio jako velik, a polaznici su došli iz Zagreba, Zaprešića, dakle nisu samo naši sugrađani i mještani Novog Čiča. Inače, zlatovez dolazi iz Slavonije, ali smatram da se kultura treba širiti i na druga područja, stoga mi je jako drago da danas, povodom ove radionice, u prostorijama Centra imamo ovoliko polaznika, govori nam Stipo.

Jedna od polaznica, Miroslava, došla je čak iz Siska kako bi sudjelovala na današnjoj radionici zlatoveza, a dodaje kako, iako po prvi put veze, nove tehnike kojima ih se podučava predstavljaju izazovan, ali zanimljiv zadatak.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović