in ,

Na Radionici zlatoveza savladajte osnovne tehnike veza preko papira i veza zlatom naskroz

Radionice organizira KUD ‘Čiče’ Novo Čiče

KUD 'Čiče' (S. Duvnjak)

U organizaciji KUD-a ČIČE Novo Čiče priprema se Radionica zlatoveza na kojoj će polaznici naučiti tehniku veza preko papira i veza zlatom naskroz.

Voditeljica radionica je Katarina Pejaković koja nas je upoznala s poviješću veza i istaknula kako je cilj radionice polaznike upoznati s tehnikom zlatoveza, savladat njezine osnove i potaknuti njezinu izradu i sačuvati od zaborava jedan od cijenjenih tradicijskih vezova Zlatovez koji se u našim krajevima pojavio u još u 19. stoljeću. Inače, vezom se ukrašavalo crkveno ruho i najsvečanije narodno ruho, a radionica će se održati u subotu, 21. siječnja, od 10 do 14 sati.

Zbog skupoće zlatnog konca takvo ruho su nosile samo dobrostojeće obitelji pa je zlatovez postao simbol bogatstva i blagostanja . Iako je sama tehnika veza ista različitim motivima i različitim ukrašavanjem istih vidi se i ljepota veza i umijeće vezilje i kraj iz kojeg dolazi. Dolazim iz Slavonije, malog mjesta Bizovca poznatog po svojoj nošnji i slikama Vam želim dočarati mali dio bogatsva mog kraja. Zahvaljujući nošnji izrada zlatoveza se zadržala sve do današnjih dana kroz marame zlatom, šamije, poremete, poše. U skorije vrijeme izradu, a samim tim i očuvanje od zaborava veza, vidimo i kroz etno-kreacije i suvenire što i ovom radionicom želimo postići, poručuje voditeljica radionica.

KUD ‘Čiče’

Sav materijal potreban za izradu veza osigurat će organizator, a prijaviti se možete putem maila sduvnjak.gmail.com. Požurite je je broj mjesta ograničen, a za sudjelovanje, uz prijavu, potrebno je uplatiti i kotizaciju od 20 eura.

A kako izgleda zlatovez pogledajte na fotografijama. 🙂

 

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović