in

GLAS VG: Javne nabave u Velikoj Gorici po HDZ-ovom modelu

Foto: Ilustracija

Nakon što je današnja antikorupcijska akcija policije i USKOK-a ‘zatresla’ više gradova, među kojima i Veliku Goricu te njenog ‘prvog čovjeka’, HDZ-ovog saborskog zastupnika i gradonačelnika Dražena Barišića, oglasile su se i goričke oporbene stranke.

– Stranka GLAS Velika Gorica već duže vrijeme na sjednicama Gradskog vijeća i u medijima upozorava na čudne pojave u Velikoj Gorici, jedna od tih je i sporna nabava nove javne rasvjete, priopćili su iz GLAS-a.

Naime, riječ je o nabavi javne rasvjete gdje Grad nije prihvatio ponudu najpovoljnijeg ponuđača – HEP-a, već upravo onu Zajednice ponuditelja na čelu s tvrtkom Elektrocentar Petek d.o.o.

Priopćenje GLAS-a Velike Gorice prenosimo u cijelosti

U listopadu 2018. godine Grad Velika Gorica započeo je postupak javne nabave modernizacije javne rasvjete, prema naprednijem ESCO/EPC modelu, koji se temelji na ugovoru s jamstvom ušteda.

Do ljeta 2019. godine Grad Velika Gorica na čelu s gradonačelnikom Barišićem petljao je s nabavnom dokumentacijom i ključnim kriterijima za odabir ponuditelja, a dokumentaciju je mijenjao nekoliko puta.

Po svemu sudeći samo s jednim razlogom, da se pogoduje samo jednom ponuditelju (Zajednica ponuditelja na čelu s tvrtkom Elektrocentar Petek d.o.o.), a sve druge ponuditelje eliminira iz postupka javne nabave.

Ove navode je na koncu potvrdila i Državna komisija za javne nabave, koja je srušila ključni kriterij za odabir ponuditelja, temeljem čega se u postupak nabave kasnije uključio drugi ključni ponuditelj (HEP ESCO d.o.o.), drugog, odnosno trećeg ponuditelja zanemarujemo, on je u postupku nabave služio samo kao paravan.

HEP ESCO d.o.o. je priložio ponudu, koja je bila za oko 7.000.000 kn povoljnija od ponude Zajednice ponuditelja na čelu s tvrtkom Elektrocentar Petek d.o.o. čija je ponuda bila samo nekoliko tisuća kuna manja od procijenjene vrijednosti nabave od 33.000.000 kuna.

Grad Velika Gorica je odbio povoljniju ponudu za oko 7.000.000 kn, tako da je poništio predmetni postupak javne nabave.

S pravom se pitamo, bi li postupak javne nabave Grad Velika Gorica poništio, da se u postupak temeljem odluke Državne komisije za javne nabave nije uključio HEP ESCO d.o.o i da je jedini ozbiljniji ponuditelj ostala Zajednica ponuditelja, na čelu s tvrtkom Elektrocentar Petek d.o.o., s ponudom par tisuća kuna ispod 33.000.000 kn?

Očito je da je model HDZ-ovih javnih nabava isti u cijeloj Republici Hrvatskoj  i mogu biti ogledan primjer budućim studentima kolegija kako upropastiti državu.

S jedne strane se Grad Velika Gorica razbacuje novcima, a istovremeno pompozno najavljuje pomoć gospodarstvenicama uslijed krize COVID-19 tako da će im alocirati 2.000.000 kuna koji su već ranije planirani u proračunu za 2020. godinu.

Drugim riječima ono što je redovna stavka u proračunu najavljuju kao pomoć bez imalo želje da se ta stavka poveća i uistinu pomogne gospodarstvenicima pogođenima krizom.

Mi u GLAS-u predlažemo: 

a)    Ukupnu visinu potpore u iznosu od 5.000.000 kn, što čini samo 1 % ukupnog proračuna Grada Velika Gorica, koji to može i mora, posebno kao šesti grad po veličini u Republici Hrvatskoj i s proračunom u visini pola milijarde kuna.

b)    GLAS predlaže dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za financiranje tekućeg poslovanja subjekata malog gospodarstva (obrtna sredstva), pomoć gospodarskim subjektima prema kriterijima Grada Velike Gorice na sljedeći način:

                        – za obrte ili trgovačka društva s brojem zaposlenih do 5 zaposlenih predlaže se jednokratna bespovratna pomoć u fiksnoj visini od 3.000,00 kn po zaposlenom.

                        – za obrte ili trgovačka društva s brojem zaposlenih iznad 5 zaposlenih predlaže se jednokratna bespovratna pomoć u fiksnoj visini od 2.000,00 kn po zaposlenom.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu