in ,

Ipak nije sve poskupjelo, uvođenjem eura stranačke članarine ostaju iste

Dok većina stranaka članarine konvertira u eure, Most ih je ukinuo

Dok prelaskom na euro muku mučimo s povećanjem cijena, čini se kako ipak nije gotovo sve poskupjelo. Uvođenjem eura neće se povećati stranačke članarine, a preračunavanje dosadašnjih iznosa u eure obavit će se po fiksnom tečaju konverzije, najavljuju tako veće političke stranke.

Prihodi od članarina i članskih doprinosa nisu zanemarivi jer je u 2021. godini 25 parlamentarnih stranaka s tog naslova ostvarilo 11,7 milijuna kuna prihoda.

Iz HDZ-a navode kako će redovna članarina, koja je iznosila 120 kuna, sada iznositi 15,92 eura godišnje. Preračunavanje kuna u euro obavljeno je prema fiksnom tečaju konverzije.

Napominju i kako su prema odredbama Statuta HDZ-a i Odluci o članarini obveze plaćanja članarine oslobođeni redovni studenti, nezaposleni članovi te članovi HDZ-a s plaćom i mirovinom manjom od 464,53 eura.

Ni SDP visinu članarina neće mijenjati nego će je samo konvertirati prema zakonskom tečaju. SDP bi s dvadesetak tisuća članova godišnje, zadrži li dosadašnju razinu naplate, moga uprihoditi nešto više od 330.000 eura.

Tako će na središnji račun SDP-a zaposleni i obrtnici ubuduće uplaćivati eursku protuvrijednost za 20 kuna, oni s povlaštenim saborskim mirovinama 100 kuna, a ostali pet kuna.

Socijaldemokrati imaju varijaciju članarina, a različito će uplaćivati obični članovi i saborski zastupnici. Predsjednici radnih tijela do sada su u udruzi plaćali 600 kuna, potpredsjednici 500 kuna, a 400 kuna obični zastupnici.

Najveća stranačka članarina bit će vjerojatno oko 100 eura, nju će plaćati predsjednik stranke i potpredsjednik Sabora Davorko Vidović, dok će ostali zastupnici plaćati nešto manje, ovisno o dužnosti koju obnašaju.

Novu odluku o članarinama u eurima najavljuju iz IDS-a, ne otkrivajući kolika će točno biti.

Prema navodima Državnog ureda za reviziju, IDS-ova članarina sastojala se od osnovnog, dodatnog i dopunskog dijela. Osnovni dio iznosio je 100 kuna godišnje.

Stranka Možemo navodi da je dosadašnja minimalna članarina iznosila deset kuna, a ubuduće će ona vjerojatno iznositi 1,2 eura.

S druge strane, Most je ukinuo obvezne članarine. Onaj tko želi pomoći stranki može to učiniti kroz donacije.

Prihodi od članarina i članskih doprinosa DP-u su u 2021. donijeli  62.000 kuna ili jedan posto ukupno ostvarenih prihoda.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu