in ,

JELUŠIĆ Može li Velika Gorica biti hrvatska “Silicijska dolina”?

Grad mora prodisati u svakom pogledu

Kandidat za gradonačelnika Velike Gorice Ivo Jelušić, održao je konferenciju za novinare na temu razvoja novih tehnologija u Velikoj Gorici.

“Može li Velika Gorica postati hrvatska “Silicijska dolina”? Želim pokazati da Gorica može više, da Gorica treba treba napraviti iskorak i da imam viziju za Goricu”, istaknuo je uvodno Jelušić pa napomenuo da bi se ovime napravio novi povijesni iskorak u razvoju Velike Gorice.

“Godinama smo govorili kako Hrvatska ne može sustići ili biti ukorak  s nekim puno razvijenim zemljama s dugogodišnjom tradicijom industrijskog razvoja. No, vidimo također u zadnje vrijeme da projekt jednog mladog čovjeka Rimca pokazuje da možemo i u toj branši gdje nismo bili gotovo nikakao prisutni, napraviti iskorak i biti ravnopravni s drugim u svijetu. Dakle, može se!”, rekao je kandidat za gradonačelnika Velike Gorice.

Hrvatska je prije par godina donijela strategiju industrijskog razvoja u kojem smo zacrtali da želimo povećati udio industrije u BDP-u na 20%. Treba razvijati tradiconalnu industriju, ali prije svega nove tehnologije.

Jelušić je nakon toga naveo primjer jedne Rumunjske tvrtke.

“Je li nekome poznat pojam UiPath i znamo li o kome se ili o čemu se radi? Radi se o jednoj tvrtci  – startapu koja je osnovna prije nekoliko godina u Rumunjskoj. Ta firma je danas 10 puta vrijednija od naše INE.  Ta tvrtka vrijedi više od polovice hrvatskog BDP, a bavi se razvojem softverskih rješenja za robotizaciju s ciljem automatizacije nekih  ponavljajućih radnji koje rade zaposlenici”.

Danas samo u EU nedostaje oko milijun stručnih ljudi –  softweraša, a za koje godinu možda i više, možda 2 milijuna.  Zašto ih mi ne bismo “proizvodili” i zašto ne bi radili ovdje?”, pita se Jelušić.

Ivo Jelušić ističe da Velika Gorica ima savršene predispozicije za takav razvoj – dobru prometnu povezanost, blizinu zračne luke, odličan zemljopisni položaj, odnosno prostor gdje se mogu širiti takve tvrtke.

“Ovaj grad ima veleučilište, a samo par kilometara dalje nalazi se zagrebačko sveučilište s nizom fakulteta i studija koji mogu obrazovati kadrove i trebaju ih obrazovati u puno većem broju nego što da obrazuje za potrebe informatičke tehnologije. U tom smislu vidim Goricu s kampusom za stanovanje i obrazovanje tih kadrova”.

Jelušić je rekao da na ovom prostoru između dvije brze autoceste, a u blizini zračne luke na prostoru istočno od grada, između jezera Čiče i turopoljskih šuma, i oko prostora predviđenih za poslovne zone, Gorica treba smjestiti novi tehnološki centar, odnosno centar novih IT tehnologija.

Osim pomoći države, Jelušić kaže da Grad treba donijeti odgovarajuću prostorno-plansku dokumentaciju i osigurati odgovarajuću komunalnu opremljenost, zajedno trebamo osigurati stanove za te nove kadrove – takozvane generacijske stanove – a o čemu je već govorio zajedno s mladima Gorice.

“Sve se to može staviti u jednu zaokružnu cjelinu samo ako se ima volje, znanja i želje. Ja ju imam i ne gledam na Goricu kao grad u kojoj želim biti gradonačelnik radi fotelje ili radi zapošljavanja I uhljebljivanja stranačkih podobnika. Ne vidim Goricu kao grad u kojem gradonačelnik treba zbog toga da daje poslove svojim odabranim prijateljima. Toga je u ovom gradu bilo dosta i previše… Goricu vidim kao grad novog tehnološkog razvoja, grad koji treba novi iskorak!”

Gorica mora prestati biti ugušen i zatvoren grad, a grad mora prodisati u svakom pogledu, nadodao je Jelušić.

“Gorica ima sve pretpostavke i preduvjete da bude centar novih tehnologija i središte razvoja novih softverskih tehnologija, da bude hrvatska “Silicijska dolina” a ne uhljebnička i klijentelistička dolina ili razvalina poznata samo po nesposobnosti i crnim kronikama”, zaključio je Ivo Jelušić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija

Novo patronažno vozilo za ispostavu Doma zdravlja u Velikoj Gorici

Za vikend treći krug masovnog cijepljenja