in ,

Krešimir Ačkar u Hrvatskom saboru raspravljao o važnosti studenata stručnih studija

Dok su stručni studiji usmjereni na praksu i konkretne vještine te pripremaju studente za izravan ulazak na tržište rada, sveučilišni su usmjereni na istraživački i znanstveni pristup, daju obrazovanje za samostalni znanstveno istraživački rad

Na sjednici Hrvatskog sabora raspravljalo se o prijedlogu izmjena aktualnog Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru na koji je velikogorički zastupnik Krešimir Ačkar objasnio kako je osnovna razlika između stručnih i sveučilišnih studija u sadržaju.

-Dok su stručni studiji usmjereni na praksu i konkretne vještine te pripremaju studente za izravan ulazak na tržište rada, sveučilišni su usmjereni na istraživački i znanstveni pristup, daju obrazovanje za samostalni znanstveno istraživački rad sa širim znanjem za pojedinu struku, objasnio je na sjednici Ačkar te je napomenuo kako su obje vrste obrazovnih ustanova, unatoč drukčijem pristupu materiji, itekako potrebne i nužne za društvo.

-Bitan zakon za status studenata stručnih studija, rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru kojim se stručni studiji pozicioniraju u skladu s Europskim kvalifikacijskim okvirom, objavio je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar uz video na svojem Facebook profilu.

Ključna izmjena ovog Zakona, navodi Ačkar, odnosi se na pozicioniranje stručnih studija u Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, s obzirom na to da oba studija jednako traju i imaju jednak broj ECTS bodova.

– Ovim izmjenama Zakona postignut je konsenzus svih strana u odnosu na status stručnih studija – u skladu s Europskim kvalifikacijskim okvirom, u skladu s odlukama Ustavnog suda i što je osobito važno, u skladu s pravima studenata, zaključio je Ačkar.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović