in , , , ,

Ove subote obilježava se Dan narcisa

U Velikoj Gorici bit će četiri punkta: Trg Stjepana Radića, Tržni centar, prostor ispred Muzeja Turopolja i prostor ispred Robne kuće.

Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa, ove godine to je 25. ožujka.

Dan je to kada se organizira humanitarna akcija namijenjena jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te podršci svim oboljelima od ovog najčešće dijagnosticiranog oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja u svijetu.

Brojni gradovi i općine Hrvatske i ove su se godine uključili u akciju. Predsjednica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije Đurđa Dehin izvijestila nas je da je ove godine 30 punktova diljem županije, samo četiri u Velikoj Gorici: Trg Stjepana Radića, Tržni centar, prostor ispred Muzeja Turopolja i prostor ispred Robne kuće.

Uključit će se i okolna mjestima kao što su: Ščitarjevo, Mala Buna, Vukovina, Kravarsko, Općina Orle, Novo Čiče, Mraclin, Peščenica, Vukojevac, Krašić, Brdovec ali i ostala mjesta Zagrebačke županije među kojima su Sveta Nedelja, Samobor, Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina, Zaprešić, Jastrebarsko, Ivanić-Grad te Križ, Klinča Sela, Stupnik, Pisarovina, Jakovlje, Kloštar Ivanić i Brckovljani. Donacijom od 2 eura po stručku doprinijet ćete nastavku rada udruge i aktivnostima koje dopinose prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Jedna od jako važnih metoda u prevenciji je samopregled, a u slučaju bilo kakve promjene važno je bez odgađanja savjetovati se s izabranim liječnikom, podsjetila je dalje u razgovoru gđa. Dehin.

U Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli 3000 žena. Prvi mamografski pregled svaka žena treba napraviti između 38-40. godine života, a žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom za rak dojke i ranije. Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u Hrvatskoj u dobi od 50-69 godina. U okviru programa žene se pozivaju na besplatni mamografski pregled svake dvije godine.

Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije provodi brojne aktivnosti, javne tribine u kojima sudjeluju stručne osobe iz područja zdravstava kako bi cjelokupnoj javnosti ukazali na prednost ranog otkrivanja ovog tumora, ali, kako kaže predsjednica Dehin, izostaje interes okoline pa je odaziv jako mali.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Anita