in ,

Pisanice ukrašene lukovinjem i zeljem!

Pisanice predstavljaju jedan od najprepoznatljivijih simbola Uskrsa, praznika koji slavi uskrsnuće Isusa Krista u kršćanstvu. Ovaj običaj, međutim, vuče korijene iz drevnih pretkršćanskih tradicija koje su slavile proljeće i obnovu života, što se simbolično povezivalo s jajetom kao izvorom života.

Povijest i simbolika

Jaja su se koristila kao simboli novog života i plodnosti još u drevnim civilizacijama, poput egipatske, perzijske, i rimske. U kršćanstvu, jaje simbolizira Isusov grob iz kojeg je proizašao novi život – njegovo uskrsnuće. Tradicija bojenja i ukrašavanja jaja za Uskrs postojala je već u ranoj Crkvi, a prvi zapisani dokazi datiraju iz 4. stoljeća.

Mozaik pisanice ukrašene lukovinjem kuhane u zelju

Ove smo se godine, nakon raznih iskušanih metoda, odlučili za onu najjednostavniju, a tako efektnu metodu ukrašavanja pisanica ljuskom luka i zeljem.

Za izradu ovih pisanica trebat ćete svega par sitnica:

  • glavicu crvenog zelja
  • jušnu žlicu soli
  • tri jušne žlice alkoholnog octa
  • ljuska luka (crveni, ljubičasti… po želji) i češnjaka
  • najlonke

Postupak izrade mozaičnih jaja

Glavicu crvenog zelja narežite i stavite kuhati. Za to vrijeme ljusku luka koju ste prikupili usitnite, a jaja umočite u vodu kako bi se ljuske lakše zalijepile. Jaja ‘ukrašena’ ljuskom potom pažljivo stavite u najlonku i čvrsto zavežite. Kada je voda u kojoj se kuha zelje proključala, dodajte žlicu soli i tri žlice alkoholnog octa, pa uronite pisanice. Kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta, pa ih ostavite na ugašenom štednjaku sat vremena.

Nakon vađenja uklonite najlonku i višak ljuske, a jaja prebrišite uljem za sjaj – to je to 🙂

Savjet – želite li da se boje ljepše ističu, dobro je jaja najprije izbijeliti octom.

Postupak izbjeljivanja –  jaja stavite kuhati u lonac s jednakim omjerom vode i alkoholnog octa (npr. na pola litre vode ide ista količina octa), nakon 10 minuta kuhanja jaja izvadite, operite pod blagim mlazom hladne vode i prebrišite krpom ili spužvom (pažljivo jer je ljuska nakon kuhanja ovim postupkom malo tanja, pa je osjetljivija na pucanje).

Također, prilikom kuhanja primijetit ćete da se stvara pjena, pa budite blizu štednjaka da ju uklonite žlicom kako se ne bi prelila iz lonca.

Video recept SOS kuhinje:

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?