in

Prijevarom 45 osoba do luksuznih mobitela; za preko 30 tisuća eura oštetili trgovačka društva

Policija je uhitila šest osoba koje su prijevarom pribavile fotografije osobnih iskaznica te sklapale pretplatničke ugovore za kupnju skupocjenih mobitela, koje su potom preprodavali.

Osumnjičeni su prijevarom došli do fotografija osobnih iskaznica 45 osoba iz 14 županija, koje su koristili za sklapanje pretplatničkih ugovora s dva trgovačka društva, priopćila je policija.

Lažno se predstavljajući, osumnjičeni su zatražili pretplatničke ugovore za nove mobilne telefone, koje su zatim prodavali preko oglasa, trgovini u Daruvaru i zalagaonici u Virovitici.

Novac od prodaje su međusobno dijelili, oštetivši jedno trgovačko društvo za 13.311,08 eura, a drugo za 18.298,22 eura.

U pretragama su uhićeni 22-godišnjak, 42-godišnjak i 49-godišnjak, dok se za 19-godišnjim muškarcem i 29-godišnjom ženom još traga. Jedna osumnjičenica (39) već izdržava zatvorsku kaznu.

– U namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, tuđe osobne podatke i fotografije osobnih iskaznica koristili su u kontaktu s predstavnicima dvaju trgovačkih društva iz Hrvatske i pritom se lažno predstavljajući zatražili zasnivanje pretplatničkih ugovora na daljinu za kupnju novih mobilnih telefonskih uređaja s pretplatničkim brojevima. Na taj su način predstavnike tih trgovačkih društava doveli u zabludu jer su vjerujući da kontaktiraju s osobom čiji su osobni podaci korišteni, zasnivali pretplatničke odnose za kupnju novih skupocjenih mobilnih telefonskih uređaja s novim pretplatničkim brojevima, a potom su dogovarali isporuku mobilnih telefonskih uređaja i pretplatničkih brojeva – kažu iz policije.

Policija upozorava na prijevare

Internet je postao neizostavan dio našeg svakodnevnog života, a sve više građana prepoznaje njegovu važnost kao platformu za poslovanje i komunikaciju. Posebno naglašavamo korištenje društvenim mrežama, mobilnih aplikacija i svega onog što putem interneta koristimo skoro svakodnevno.

Kao korisnici internet oglasnika svjesni smo da je na tom tržištu ponuda šarolika i da građani posebno od kako su bili „prisiljeni“ kupovati online zbog pandemije Covida prepoznali su blagodati internet i prodaje i kupovine.

Koristite li usluge kupovine preko Internet platformi ili društvenih mreža za oglašavanje važno je da ste sigurni i zaštićeni. Online ponude su često povoljne, ali čuvajte se prijevare.
Kako bi lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je prepoznati glavne indikatore:

  • iznimno povoljne ponude, nerealno niske cijene oglašenih proizvoda ili predmeta
  • zahtjev za dostavu fotografija osobnog dokumenta i bankovne kartice kao osiguranje kupovine
  • upornost prodavatelja i olako snižavanje cijene
  • u komunikaciji prevaranti često budu uvjerljivi i doimaju se posve vjerodostojni

S ciljem zaštite od prijevara te sigurnog korištenja društvenih mreža, kupovine, prodaje, rada i zabave, donosimo Vam i nekoliko korisnih savjeta:

  • Čuvajte se oglasa koji nude nevjerojatno dobre ponude – ako se nešto čini predobro da bude istinito, nije istinito!
  • Ukoliko je moguće, odaberite plaćanje pouzećem ili po principu viđeno – kupljeno.
  • Kada koristite lokalne online trgovine i oglasnike i kupujete od oglašivača s područja Hrvatske, budite naročito oprezni ako prodavatelj koristi neku tešku obiteljsku situaciju kao izgovor za prodaju.
  • Ne ustupajte drugim osobama fotografije svojih osobnih isprava i bankovnih kartica jer prevaranti olako mogu zlouporabiti vaše osobne podatke kao sto je to bio slučaj u ovom kriminalističkom istraživanju.

Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste i oblike prijevara! – poručuju iz policije.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?