Ako ovog Uskrsa tražite ideju za slatkom delicijom koju ćete servirati na blagdanski stol, Ivana Kovačević Roginić iz Okuja (50 Shades of Hunger) donosi vam odličnu te u najmanju ruku slasnu ideju. Mini pince spoj su tradicije i modernog, a njihovom čarobnom okusu i slatkom izgledu rijetko tko će moći odoljeti.
Sastojci (sve sastojke koristite sobne temperature):
500 g bijelog glatkog brašna
100 -150 g šećera
2 jaja (po mogućnosti domaća)
2 žumanjca
125 g maslaca
30 g svježeg kvasca (1,5 suhi kvasac)
1 žličica soli
2 čepa ruma ili prošeka
1 dcl mlijeka
naribana korica 1 limuna i 1 naranče (domaće i nešpricane)
malo burbon vanilije ili 3 vanili šećera
Za premaz pogačica:
1-2 razmućena žumanjca
sok od pola naranče
2 vanili šećera
krupni šećer
Postupak:
- Kvasac izmrvite, dodajte malo šećera i prelijte s malo (cca pola količine) toplog, ne kipućeg mlijeka. Pričekajte da se aktivira i naraste. U ostatku toplog mlijeka rastopite maslac na skroz laganoj temperaturi.
- Pomiješajte brašno, šećer, koricu limuna i naranče te vaniliju. U sredinu dodajte dignuti kvasac i lagano umiješajte. Dodajte razmućena jaja, rum/prošek te na kraju sol. Polako ulijte preostalo mlijeko i maslac konstantno miješajući.
- Mijesite sve dok tijesto ne postane sjajno, glatko i dok se ne odvaja “čisto” od stjenki posude. Stavite ga u posudu u kojoj se može udvostručiti nakon što se poveća, prekrijte je prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći na ‘hladnu fermentaciju’.
*Možete tijesto ostaviti i na sobnoj temperaturi par sati da se udupla ako vam se žuri, ali hladna fermentacija, osim što je zgodna i praktična, čini tijesto puno probabljivije i ukusnije.
- Izvadite tijesto, premijesite i podijelite na manje dijelove:
– 2 ako želite klasične pogače ili
– 50 – 60 gramske mini pogačice (cca 16-18 komada)
- Stavite na pek papir dovoljno razmaknute i pustite da narastu (1-1.5h na toplom). Zarežite ih po sredini u križ ili na 3 kraka, premažite smjesom, pospite šećerom i ispecite:
– mini pogačice 8-10 min na 170°C, 5 min na 130°C;
– 2 pogače 20 min na 170°C, 10-15min na 130-150°C
Vrijeme i temperaturu pečenja prilagodite svojoj pećnici. Kada su pogače gotove, pričekajte da se malo ohlade.
Krema od limuna:
100 ml vrhnja za šlag
200 g mascarponea
1 veća žlica šećera u prahu
2 veće žlice lemon curda
Izmiksati vrhnje u čvsti šlag, dodati šećer, mascarpone i lemon curd i lagano miksati dok se sve ne sjedini u lijepu, glatku kremu.
Za ukrašavanje pinci kremom, koristite dresir vrećicu i nastavak po želji. Ja sam ih dodatno dekorirala sa koricom limuna i dehidriranim laticama ruže.
Krema od pistacija:
100 ml vrhnja za šlag
200 g mascarponea
1 veća žlica šećera u prahu
2 veće žlice paste od pistacija
Postupak je isti kao i kod kreme od limuna.
Dodatna dekoracija kod mene su bili neslane sjeckane pistacije i prah dehidrirane maline. Sve sastojke naravno možete prepoloviti, odnosno raditi pola smjese ukoliko vam ne treba ovolika količina mini pinci. I to je to, uživajte!
Comments
Loading…