in

Stiglo 2800 kanti za biootpad: ‘Smanjujemo naš otpad i povećavamo svijest o recikliranju’

Uskoro će krenuti novi sustav obračuna po količini miješanog komunalnog otpada 

Facebook Krešimir Ačkar

U reciklažno dvorište Mraclinska Dubrava jutros je stiglo 2800 smeđih kanti za razvrstavanje otpada koje će uskoro biti podijeljene u velikogoričkoj urbanoj sredini, dok će u ruralnim dijelovima stići na adrese onih kućanstava koja nisu preuzela kompostere.

Kante za biootpad stigle su u sklopu projekta koji je u iznosu od 85 % sufinanciran sredstvima Europske unije, a ostatak je osigurao Grad Velika Gorica s nešto više od milijun kuna.

 

-Ovime povećavamo svijest o recikliranju, smanjujemo naš otpad i s tom intencijom nastavljamo te nas još do početka proljeća, naravno ako sve bude u rokovima, očekuje i nešto više od 22 000 žutih i plavih kanti koje će također biti podijeljene u našim ruralnim naseljima koja još nisu dobila tu mogućnost recikliranja- rekao je jutros prilikom primopredaje kanti v.d. gradonačelnik, Krešimir Ačkar.

Facebook Krešimir Ačkar

Direktor VG Čistoće, Ivan Rak, podsjetio je kako je Grad još 2018. godine aplicirao na taj projekt i da su posude trebale stići još prošle godine.

Dodao je da je ovo novitet na području grada jer će tako svojim korisnicima u zgradama koji nemaju mogućnost kompostiranja, ali i onim domaćinstvima koja nisu ranije uzela komposter, dobiti posude u koje mogu razvrstavati biootpad.

Facebook Krešimir Ačkar

Procjena je da biootpada u ukupnoj količini miješanog komunalnog otpada ima od 30 do 40 %.

-Na taj način ćemo smanjiti količinu otpada koje odlažemo na našem odlagalištu u Mraclinskoj Dubravi i produžiti vijek našeg odlagališta. Kompostere još uvijek dijelimo, imamo 1000 komada na skladištu u Velikoj Gorici, čekamo malo da se smiri situacija s koronavirusom, pa će naši dečki biti na terenu. I svi korisnici koji se još nisu javili imaju se priliku javiti kako bi dobili svoj komposter- rekao je Rak.

Uskoro će krenuti novi sustav obračuna po količini miješanog komunalnog otpada 

-Znači imat će nešto manje račune od onih korisnika koji će koristiti smeđu kantu. Moramo čekati da nam stignu sve posude iz Fonda da se naprave primopredajni zapisnici. Grad je aplicirao na taj projekt i mora potpisati ugovor o prijenosu vlasništva imovine i onda tek možemo početi dijeliti sve posude i žutu, plavu i smeđu. Nemamo ih kuda pospremiti pa bi nam više odgovaralo da to ide kroz tjedan, ali moramo čekati da stignu sve posude i da se naprave primopredajni zapisnici pa da se onda počne dijeliti. Mi planiramo da bi to bilo tamo od 1.travnja ove godine, naveo je Rak.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović