in , ,

Sve više biciklista i motociklista u prometu – poštuju li se pravila kretanja?

Dolaskom toplijih dana sve veći broj biciklista i motociklista sudjeluje u cestovnom prometu. Iako je  vožnja biciklom poželjan oblik rekreacije i zdravog načina života, biciklisti su i jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu.

Kao i ostali sudionici u prometu biciklisti, motociklisti, mopedisti i vozači osobnih prijevoznih sredstava su se dužni pridržavati prometnih pravila kako bi se povećala ukupna razina sigurnosti u cestovnom prometu.

Policija podsjeća sve ljubitelje dva kotača na samozaštitno ponašanje i prometnu kulturu, a što je prezentirano na tematskoj konferenciji za medije “I dva kotača su jednako važna”.

“Ovo je samo jedna u nizu preventivnih akcija koje provodimo upravo sa naglaskom na sve one koji su aktivni u prometu na dva kotača. Policijska uprava zagrebačka ne čeka da se dogode prekršaji nego preventivno djeluje a što u konačnici pokazuje i ova preventivna akcija“.  Uvodno je objasnila voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti. Također voditeljica je dodala:  „Nama je svaki sudionik u cestovnom prometu jednako važan, te kontinuirano slične aktivnosti provodimo vodeći računa i o vozačima na četiri kotača ali i onima najranjavijima… pješacima.“

Na našim cestama je sve više vozila na dva kotača, te obzirom da svi dijelimo istu cestu potrebno je naučiti poštivati sve kategorije vozila na cesti. U 2023. godini ozlijeđeno je 115 vozača na dva kotača, dok su četiri motociklista poginula na području Policijske uprave zagrebačke. Kako bi smanjili broj prometnih nesreća i ozlijeđenih osoba u cestovnom prometu te kako bi sigurno stigli do svog odredišta uz određene opće odrednice potrebno je prilagoditi brzinu kretanja na cestama“, naglasio je voditelj Službe prometne policije Krešimir Mišić.

Bicikli – podsjetimo se !

Kako prijeći cestu kada ima biciklističke staze, a kako kada je nema ?

Bez biciklističke staze- Preko obilježenog pješačkog prijelaza biciklisti mogu preći na način da se zaustave, siđu s bicikla te u svojstvu pješaka gurajući bicikl uz sebe prijeđu cestu,
S biciklističkom stazom- kolnik mogu prijeći na biciklu jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu (označava se na kolniku s dva reda usporednih kvadrata bijele boje), uz uvjet da se prethodno uvjere je li to sigurno

Nema biciklističke staze ! Što tada ?

Biciklisti su dužni kretati se biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a ako one ne postoje, onda što bliže desnom rubu kolnika;

Dvoje ili više biciklista, kako se kreću ?

Ukoliko se krećete u skupini (od dva i više biciklista), dužni ste se kretati jedan iza drugoga.

Razlika između dnevne i noćne vožnje ?

Vozač bicikla tijekom noći (od prvog sumraka pa do potpunog svanuća), a i danju u slučaju  tmurnog dana, mora biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Vrijeme i način vožnje ?

Na biciklu od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, mora biti upaljeno jedno svjetlo (na prednjoj strani bijele boje, a na stražnjoj strani crvene boje).

Kaciga je obavezna oprema ?

Da, ako je vozač bicikla mlađi od 16 godina, kao i druge osobe mlađe od 16 godina koje se prevoze na biciklu.

Tko ne poštuje prometna pravila, plaća kazne

 • Nenošenje kacige (biciklist do 16 godine) : 30 eura
 • Vožnja bez “ruku“ : 30 eura
 • Korištenje slušalica tijekom vožnje : 30 eura
 • Nepropisno kretanje biciklom: 60 eura
 • Neupaljena svjetla noću: 60 eura
 • Nepropisno prelaženje kolnika:  130 eura
 • Za neupaljena svjetla danju i u slučaju smanjene vidljivosti: 60 eura

Motocikli, mopedi- podsjetimo se !

Ceste nisu piste-  Povoljni vremenski uvjeti, na ceste su izmamili  i brojne ljubitelje motocikla i mopeda, što ćemo iskoristiti kako bismo podsjetili na prometnu kulturu od životne važnosti, kroz najčešća pitanja i odgovore.

Koje su bitne predradnje prije uživanja u vožnji na dva motorna kotača ?

Potrebno je polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme, kako bi imali znanja, bili osposobljeni i zaštićeni u uvjetima kada postanete aktivni sudionici u prometu

Opasnosti na cesti ?

Izbjegavajte vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima.

Dvoje ili više vozača motocikla, mopeda kako se kreću ?

Prilikom vožnje u skupini, vozite u slijedu jedan iza drugoga

Možda niste znali da je kažnjivo ?

Vozač mopeda i motocikla mora upravljati istim na način da ne umanjuje njegovu stabilnost te da se ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smiju skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju osobnim prijevoznim sredstvom te ugrožavati druge sudionike u prometu.

Prijevoz drugih osoba na mopedu, motociklu ?   

Vozač motocikla, mopeda ne smije prevoziti osobu koja je pod utjecajem droga, lijekova ili alkohola iznad 0,50 g/kg, kao ni dijete mlađe od 12 godina. Također, u tovarnom sanduku mopeda ili motocikla ne smiju se prevoziti osobe, dok je to dozvoljeno u bočnoj prikolici motocikla te vrste.

Kako sigurnije voziti ?

 • prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknite se od središnje crte (jer se vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera),
 • ne vozite slalom između vozila,
 • kontrolirajte svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispitujte mogućnosti svog mopeda ili motocikla,
 • predviđajte poteze vozača (drugih) automobila,
 • vozite se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe,
 • vozite sredinom prometnog traka (iznimka je situacija kada se krećete kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika).
 • poduzmite i sve drugo što je u vašoj moći da svi sudionici budu sigurni u prometu.

Tko ne poštuje prometna pravila, plaća kazne !

 • Neupaljena svjetla noću: 60 eura
 • Neupaljena svjetla danju: 60 eura
 • Nenošenje kacige: 130 eura
 • Nepropisno prelaženje kolnika:  130 eura
 • Proklizivanje kotača, dizanje na zadnji kotač: 130 eura
 • Slalom vožnja: 130 eura

 

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?