in , ,

Svjetski dan šećerne bolesti; Besplatne kontrole šećera u krvi i krvnog tlaka

Udruga VG Dijabetičar provodi besplatna mjerenja kod Tržnog centra i kod Robne kuće u Velikoj Gorici

Foto: Ilustracija

Obilježava se dan šećerne bolesti povodom kojeg VG Dijabetičar provodi akciju besplatne provjere šećera u krvi i mjerenja krvnog tlaka.

Članovi udruge besplatna će mjerenja i kontrole provoditi danas od 10 do 12 sati na dvije lokacije, kod Tržnog centra i kod Robne kuće u Velikoj Gorici.

Ova hvalevrijedna inicijativa kao cilj ima podizanje svijesti o raširenosti bolesti dijabetesa. Ovu zahtjevnu bolest poželjno je otkriti što ranije kako bi se načinom života mogli prilagoditi novootkrivenom stanju pa članovi udruge djeluju pod sloganom glasi “Pokreni se, šećer izmjeri i zdravlje odaberi”.

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, vlada globalna epidemija šećerne bolesti. Razlog tomu, tvrde, je ubrzani tempo suvremenog načina života koji za sobom povlači veći unos visokokalorične hrane i smanjene tjelesne aktivnosti.

Mjerenja CroDiab registra pokazuju kako je u zagrebačkoj županiji u 2023. godini novootkriveno 3 522 slučaja šećerne bolesti, dok je ukupan broj oboljelih osoba u županiji 32 517.

Svjetske procjene kazuju da 537 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću, od čega čak polovica oboljelih osoba nema postavljenu dijagnozu bolesti te ne prima liječenje, izvještava HZJZ.

Podaci CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću pokazuju kako je u Hrvatskoj u 2023. godini bilo 395.058 osoba sa šećernom bolesti. Glavni problem je kasna dijagnoza. Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu. Šećerna bolest je 4. vodeći uzrok smrti sa udjelom od 7,8 % u 2022. godini.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Tessa Šreng