in ,

“Žrtve petardi su oni najranjiviji” Dozvoljena je uporaba pirotehnike, ali suzdržite se

MUP/Arhiva ilustracija

Prijatelji životinja podsjetili su jučer da je korištenje pirotehnike dozvoljeno isključivo od 27. prosinca do 1. siječnja i zamolili građane da ne koriste ni dozvoljenu pirotehniku, poput raketa i vatrometa, jer je i takva pirotehnika opasna za ljude i životinje.

I dozvoljena pirotehnika je opasna, uznemiruje ljude i životinje, zagađuje zrak i stvara smeće po ulicama, poručuju Prijatelji životinja u priopćenju.

„Dokle god je korištenje pirotehnike dopušteno, bit će mrtvih životinja, raznesenih prstiju, kao u slučaju 9-godišnjeg dječaka iz Zagreba, izgubljenih očiju i amputiranih šaka. Na sreću, idemo prema točki u kojoj će se skupiti kritična masa i pirotehnika će postati stvar prošlosti i primitivizma”, stoji u priopćenju.

Žrtve petardi su psi, mačke, ptice, ali i ostale životinje koje imaju daleko osjetljiviji sluh i vid od ljudi. Prestrašeni nepodnošljivo jakim zvukovima eksplozija, u vrijeme blagdana mnogi psi i mačke bježe u panici daleko do svojih domova, pri čemu često skončavaju živote pod kotačima vozila.

Prijatelji životinja stoga pozivaju građane da se suzdrže od korištenja bilo kakvih pirotehničkih sredstava te da prijave one koji i dalje koriste zabranjene petarde i redenike. Takvom prijavom se može spasiti dijete od teške ozljede i životinju od smrti.

Također smatraju da uporaba pirotehnike ne bi trebala biti dopuštena  od 27. do 30. prosinca, već prodaju pirotehnike iz kategorija F2 i F3 treba dopustiti samo u razdoblju od 27. do 31. prosinca, a uporabu samo 31. prosinca i 1. siječnja.

Prijatelji životinja pohvaljuju Labin, Rovinj, Čazmu, Opatiju, Samobor, Rijeku, Pulu, Cres, Zabok, Sukošan, Lovran, Gornju Stubicu, Novigrad, Dugu Resu, Oroslavje, Varaždin, Osijek, Poreč, Zabok i druge gradove i mjesta koji neće koristiti vatromet za doček Nove godine, kao i trgovine koje neće prodavati pirotehniku.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao vgradu