‘Čupava’ jogurt pita ukusna je, sočna i jednostavna slastica gotova ‘za čas’, za čiju će vam pripremu biti potrebno svega nekoliko sastojaka 🙂
Kore:
- 350 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 100 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 4 žumanjka
- 250 g margarina (sobne temperature)
- 1/2 limunove korice (ribane)
Nadjev:
- 4 bjelanjka
- 200 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 2 čaše čvrstog jogurta
- 2 čaše kiselog vrhnja
- 5 žlica oštrog brašna
- sok od 1/2 limuna
Priprema:
- Od navedenih sastojaka za kore umijesite tijesto i podijeliti ga na dva dijela ( jedan mrvicu veći, drugi mrvicu manji, dakle omjer 60:40). Loptice stavite u vrećicu za zamrzavanje, pa onu veću ‘lopticu’ ostavite u hladnjaku na pola sata, dok onu manju stavite u zamrzivač. Veća loptica je za dno kalupa, manja za ‘ribanje’, odnosno pokrivanje nadjeva
- Nadjev – Najprije izmiksati bjelanjke u čvrsti snijeg u jednoj posudi, u drugoj pomiješajte jogurt, vrhnje, brašno, šećer, vanilin šećer i limunov sok (koji je opcija, ali svakako preporučujem). Pripremljenu smjesu lagano prelijte preko bjelanjaka i lagano povežite špatulom.
- Kalup za pečenje (manji, veličine cca 35×20 cm) namastite, pobrašnite, dodajte razvaljano tijesto (malo ga popikajte vilicom).
- Dodajte nadjev, pa preko nadjeva naribajte ostatak tijesta.
- Pecite 30-35 minuta na 180 C. U slast!
Comments
Loading…