in ,

DOLIJALI! Šćitarjevo stalo na kraj ilegalnim odlagačima smeća!

Nelegalno odlaganje otpada u prirodi problem je s kojim se suočavaju uglavnom svi hrvatski gradovi, a izuzetak nije niti Velika Gorica koja se desetljećima bori s velikim brojem divljih odlagališta. Najkritičnija su područja od Domovinskog mosta nizvodno uz Savu, gdje otpad bacaju i građani Zagreba te zagrebačke građevinske tvrtke.

Mještani naselja Sasi, Novaki Šćitarjevski i Drenje Šćitarjevsko posebno su bili ogorčeni nicanjem novih divljih deponija i kontinuiranim dovoženjem otpada iz susjedne metropole. Nemoćni da sami riješe ovaj problem, zatražili su pomoć od Grada Velike Gorice. U dogovoru s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom postavljene su kamere za videonadzor na širem području Šćitarjeva te pojačani izlasci komunalnih redara, a u nadzor su se aktivno uključili i vatrogasci DVD-a Šćitarjevo te sami mještani.

Poduzete mjere urodile su plodom te je prije par dana ulovljena grupa koja je punih šest mjeseci dovozila otpad iz Zagreba, preko Domovinskog mosta. Odlagali su ga na privatnu parcelu u mjestu Novaki Šćitarjevski, a u posljednje vrijeme čak i na zemljišta u vlasništvu mještana. Uigrana ekipa dolazila je s dva bijela kombija i na tu lokaciju bacala razni otpad, od namještaja, kuhinja, ormara, dvosjeda i trosjeda do azbestnih ploča, kamene i staklene vune, odjeće i obuće. Otpad su palili u večernjim satima, što su snimili mjesni vatrogasci, a zanimljivo je da su imali i promatrače koji su pazili da ne naiđe netko od nadležnih službi ili mještana. Gradski komunalni redari ipak su ih uspjeli uhvatiti na djelu, pri dovoženju nove ture otpada.

Ovom je problemu unatoč postavljenim kamerama i povećanom broju komunalnih redara teško stati na kraj. Otpad s divljih deponija uklanja VG Čistoća, a to u konačnici plaćaju svi građani. Nadamo se stoga da će onih uhvaćenih na djelu, poput ekipe iz Novaka Šćitarjevskih, u narednim mjesecima biti sve više. A s obzirom na to da su za ilegalno odlaganje otpada predviđene i nemale novčane kazne, to će one koji ih dobiju vjerojatno odvratiti od budućih takvih aktivnosti.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija