in , , ,

FOTO Crkvama u Bukevju i Kravarskom pristigla financijska pomoć za obnovu od potresa

Uručenim sredstvima obnavlja se i kapela svetog Petra i Pavla u Šiljakovini

Općine Orle i Kravarsko jutros su od Zagrebačke županije dobile financijsku pomoć za obnovu od potresa. Ispred crkve svetog Antuna Padovanskog u Bukevju ugovore je dodijelio zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

Župniku Župe Svetog Antuna Padovanskog Marijanu Prepeljaniću za financiranje obnove crkve u Bukevju dodijeljeno je 8 milijuna kuna, a 400.000 kuna vrijedan ugovor uručen je upravitelju župe Uzvišenja Svetog Križa Siniši Blatariću za sanaciju i obnovu kapele svetog Petra i Pavla u Šiljakovini.

-Spremamo se obnoviti našu crkvu u Bukevju jer ne samo da ima povijesnu vrijednost, već je ona posebno važna za cijelu zajednicu. Zakinuti smo već pune dvije godine jer je crkva van upotrebe zbog čega župljani na svetu misu moraju ići u Novo Čiče, a prometna povezanost i nije baš najbolja. Ovime će Bukevje dobiti veliku olakšicu, a drago mi je da će sama obnova uskoro započeti, govori župnik Prepeljanić.

Još tri ugovora ukupne vrijednosti 2,2 milijuna kuna uručeni su načelniku općine Kravarsko Vladi Kolarecu za sanaciju društvenog doma te objekta uz sportski teren u Donjem Hrušćevcu, te sanaciju doma kulture u Kravarskom.

-Kod nas je oštećen zvonik i statika same kapele, a radovi su prije tjedan dana završili. Zahvaljujući Županiji uspjeli smo obnoviti još jedan objekt u Kravarskom, govori župnik iz Kravarskog.

-Bez ovih novaca Općina Orle ne bi mogla sama obnoviti sve ove objekte, stoga veliko hvala na uručenim sredstvima zahvaljujući kojima ćemo zvonik vratiti u izvorno stanje, govori načelnik Općine Orle Ervin Vujica.

Načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec također je zahvalio na pomoći i istaknuo kako Županija od početka stradavanja u potresu pomaže u obnovi i sanaciji oštećenja.

-Šteta na području Kravarskog iznosi 160 milijuna kuna, a  svim uručenim sredstvima uspjet ćemo sanirati sve objekte koji doprinose normalnom funkcioniranju naših mještana, govori Kolarec.

Zamjenik župana Damir Tomljenović kazao je kako svake godine Županija izdvaja sredstva i nadodaje za obnovu javnih objekata na području županije.

-Duboko se nadam da ćemo kroz koju godinu obnoviti i izgraditi sve zgrade javne namjene na području Zagrebačke županije, govori Tomljenović i dodaje kako je do sada potpisano 68 ugovora, no objekti su u raznim vazama, od kojih negdje obnova nije ni počela, dok su drugi već gotovo dovršeni, što je situacija s crkvom u Kravarskom koja je gotovo pa dovršena i potpuno obnovljena.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović