in , ,

FOTO Od ‘poderanih gaća’ do domaće rakije! Svega ima na Dučecovim spelancijama u Mraclinu

Već sedmo po redu paljenje rakije u Mraclinu organiziralo je Kulturno-umjetničko društvo Dučec. Na Jančetovom gruntu, odnosno gruntu obitelji Cvetnić, s početkom u 14 sati počeo je bogat program na kojem, uz brojne mještane i članove društva, sudjeluju i tamburaši KUD-a Dučec te Ogranak Seljačke sloge iz Buševca.

Uz finu domaću kotlovinu, Mraclinom su zamirisali mirisi rakije, domaćih kolača, pekmeza od šljiva i takozanih “poderanih gaća” koje su pripremila mještanke. Nastupi folkloraša počinju oko 15:30, a cijeli dan imate priliku otići do Mraclina i uživati u tradicijskim delicijama koje nemate priliku probati svaki dan!

Predsjednik KUD-a Dučec Matija Kos nam je rekao kako se očekuju brojni posjetitelji koje će, uz ukusnu hranu, odlično zabaviti i dobra svirka i bogat program koji je pripremljen. Nakon folkloraša dolaze i mladi tamburaši koji će nastaviti održavati odličnu atmosferu do večernjih sati.

Pitali smo “majstora od rakije”, kojeg mještani zovi Kiki, kako se priprema dobra domaća rakija.

-Možemo krenuti od samog branja kruški. Dakle, prvo se kruška ubere nakon čega mormao čekati barem dva tjedna da požuti i da se može zgnječiti rukama, a onda ide na kipljenje. Kipi od prilike 20 dana, svaki dan to treba miješati, a onda slijedi paljenje rakije, govori nam Kiki koji danas pali rakiju na gruntu. Cijelu proceduru paljenja, kao i cijele Dučecove spelancije pogledajte u našem videu.

 

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović