in

MOST Planirana potpora je zakašnjela i palijativna mjera

Kako bi svi zainteresirani uspjeli pristupiti natječaju dužni su prikupiti i priložiti barem sedam ispunjenih obrazaca i dokumenata

Velikogorički MOST jutros, 13. veljače, održao je pressicu na temu mjera pomoći za poduzetnike pogođene korona krizom. Povod su bile gradske mjere za koje je raspisan natječaj za dodjelu potpore subjektima malog gospodarstva u djelatnostima pogođenim pandemijom Covidom-19 koji je raspisan 10. veljače.

-Potpora je zakašnjela i palijativna je mjera za stotinjak velikogoričkih ugostitelja te druge mikro i male poduzetnike koji trpe najveći teret korona krize i za njih i njihove obitelji jednokratna potpora od nekoliko tisuća kuna nije i ne smije biti jedino rješenje, naveli su već u samom početku.

-Dakle 97 posto goričkih poduzetnika pripada kategoriji mikro i malih poduzetnika kojima je namijenjen program potpore iz okvira raspisanog natječaja. Treba naglasiti da je svega pet poduzetnika udovoljava kriteriju naziva srednjeg ili velikog poduzetnika. Riječ je o više stotina poduzetnika koji imaju mogućnost aplicirati na natječaj i možda udovoljiti uvjetima natječaja, objasnio je Ivan Bekavac, MOST-ov kandidat za gradonačelnika.

Potrebno prikupiti i priložiti barem sedam ispunjenih obrazaca i dokumenata

Krajem prošlog mjeseca na mrežnoj stranici Grada Velika Gorica objavljeni su podaci i ekonomski pokazatelji iz 2019. gdje se nalazi i činjenica kako su u usporedbi s poduzetnicima u drugim gradovima i općinama RH, upravo poduzetnici Velike Gorice bili šesti po ukupnim prihodima i neto dobiti, osmi po broju zaposlenih i deveti po ukupnom broju poduzetnika.

-Na području našeg Grada posluje 1768 poduzetnika te je to tek polovina broja poduzetnika, na primjer, u Gradu Osijeku, naveo je Bekavac.

Kako bi svi zainteresirani uspjeli pristupiti natječaju dužni su prikupiti i priložiti barem sedam ispunjenih obrazaca i dokumenata od kojih bi većinu Grad treba imati na klik osobnog računala, objasnili su iz MOST-a.

-Tražimo ozbiljne gospodarske iskorake, analizu i svakako smanjivanje, po mogućnosti ukidanje prireza, koji je dodatno opterećenje porezu na dohodak. Uz to, tražimo ukidanje poreza na potrošnju. To je specifičan porez koji plaćaju samo ugostitelji te koji dodatno otežava poslovanje, rekao je, a pritom dodao kako se zalažu i za snižavanje cijena komunalnih usluga, a ne povećanje kojima svjedočimo zadnjih godina, naveo je.

-Povoljan najam gradskih prostora te najam ugostiteljskih terasa. Potrebno je osmisliti i potaknuti Crowdfunding kampanje u sklopu investicija za poticaj oporavka gospodarskih aktivnosti
Stavljanje u funkciju gospodarskih zona koje zjape prazne. I zadnje međutim možda najvažnije: Transparentno i zakonito poslovanje javnih i gradskih tvrtki, te iskorjenjivanje kriminala, pogodovanja i nepotizma iz gradske uprave te uprava gradskih tvrtki, obrazložili su MOST-ovci.

-Dakle, nisu rješenja jednokratne pomoći s vremena na vrijeme već je potreban ozbiljan gospodarski zaokret koji bi spasio velikogoričke male poduzetnike od bankrota i ovisnosti o pomoći grada, naveli su zaključno.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović