in

Od danas više ne morate voziti s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima

Iz policije poslali apel vozačima da po danu ipak pale svjetla ukoliko je na cestama smanjena vidljivost zbog kiše, magle i slično

Iz policije su obavijestili kako temeljem odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, je obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju započelo 1. studenog 2020. godine, a završava 31. ožujka 2021. godine.

-Ipak, podsjećamo da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i slično). Također napominjemo da je bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije. Stoga apeliramo na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju od 31. ožujka, tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu, obavijestili su iz Policijske uprave.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.
U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija