in ,

Od nedjelje više nisu obvezna dnevna svjetla

Za ljetnog računanja vremena koje nastupa u nedjelju, 31. ožujka, dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima više ne moraju biti upaljena.

U noći s 30. na 31. ožujka (sa subote na nedjelju) prelazi se na ljetno računanje vremena, a time prestaje važenje odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koja nalaže da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Dakle, s početkom računanja ljetnog vremena, od nedjelje 31. ožujka, dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima više ne moraju biti upaljena. Ta odredba ne vrijedi, naravno, u uvjetima slabije vidljivosti, kao i u tunelima, a od nje su izuzeti mopedi i motocikli, koji i dalje moraju imati upaljena svjetla 24 sata tijekom cijele godine.

Savjetujemo vozače, koji planiraju putovati izvan Republike Hrvatske da se prethodno upoznaju s pravilima koja su na snazi u drugim zemljama, jer primjerice u nama susjednoj zemlji Sloveniji na snazi je još uvijek obavezno korištenje upaljenih svjetala na automobilu 24 sata na dan tijekom cijele kalendarske godine.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?