in ,

POUVG dogovorio suradnju s Mađarskim kulturnim institutom

Ovogodišnju glazbenu manifestaciju otvorit će 24. lipnja Szeged Trombone Ensemble koji će nastupiti u Parku dr. Franje Tuđmana

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica dogovorilo je s Mađarskim kulturnim institutom u Zagrebu suradnju u okviru Brass festivala. Ovogodišnju glazbenu manifestaciju otvorit će 24. lipnja Szeged Trombone Ensemble koji će nastupiti u Parku dr. Franje Tuđmana. Publici će se, između ostalih, predstaviti i Roland Szentpáli koji će svoje znanje, tehniku i iskustvo muziciranja na tubi podijeliti s učenicima i studentima tijekom prigodne radionice.

Za ove mađarske glazbenike je Mađarski kulturni institut osigurao smještaj, a POUVG će ga na promidžbenim materijalima Brassa navesti kao podupiratelja. Institutu će Učilište ujedno redovito dostavljati informacije o festivalu koje će ono promovirati putem svojih kanala.

U priopćenju je navedeno kako bi suradnja s mađarskim partnerima ubuduće mogla biti i proširena, za što postoji interes obiju strana. Na koji način i kroz koje djelatnosti bi se mađarska kultura mogla prezentirati Velikogoričanima, razgovaralo se na sastanku kojem su uz ravnateljicu Učilišta i voditelje određenih djelatnosti prisustvovali Dezső János, ravnatelj Mađarskog kulturnog instituta u Zagrebu i Zoltán Thuroczy, ataše za kulturu.

Učilište je već surađivalo s veleposlanstvima Australije, Indije, Njemačke i Turske te predstavljalo kulturu tih zemalja kroz predavanja, izložbe, koncerte i plesne večeri, projekcije dokumentarnih i igranih filmova te domjenke za posjetitelje na kojima su mogli kušati specifične specijalitete i pića. – Na tragu toga, za iduću godinu mogli bismo planirati manifestaciju Dani mađarske kulture koju ćemo zajedno osmisliti te kroz nju predstaviti našoj publici povijest i kulturu ove susjedne države. Cilj nam je i želja ponuditi posjetiteljima zanimljive i kvalitetne sadržaje i tako zadržati kulturu u našem gradu, rekla je ravnateljica POUVG-a Anita Pišković.

Mađarski kulturni institut već ima sličan vid suradnje sa Zagrebom, gdje uskoro kreću Dani mađarskog filma, ali i drugim hrvatskim gradovima. Stoga su gosti podržali ideju o organiziranju multimedijalnog događanja kroz koje bi predstavili svoju zemlju u Velikoj Gorici. – Rado ćemo predložiti glazbenike i likovne umjetnike koji bi mogli gostovati u vašim prostorima, a postoji i mogućnost da platimo prava na prikazivanje filmova mađarske kinematografije kako bi ih vidjela i velikogorička publika, rekao je ravnatelj Dezső János.

Na jesen će Učilište napraviti prijedlog događanja pa poslati mađarskim partnerima na očitovanje, a nakon toga će detaljizirati daljnju suradnju i dogovoriti model zajedničkog financiranja.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija