in ,

Povratak na ‘staro’ i zdravije nakon blagdanskog prejedanja

Razgovarali smo s fitness stručnjakom Nenadom Novoselom koji je otkrio kako se vratiti zdravijem režimu i kako ne pokleknuti pred lošim navikama

Kako to obično biva, a i čemu smo svi svjedoci, povodom blagdana se, kako god se hranili netom prije, volimo opustiti u jelu, piću, druženju i odmaranju. Sve je to ugođaj koji doprinosi potpunom ‘punjenju baterija’, no vrlo često teško je stati na kočnicu zbog čega blagdansko prejedanje zna prerasti u ‘blagdanski tjedan’ ili mjesec.

Razgovarali smo s Nenadom Novoselom, licenciranim trenerom fitnessa i body buildinga i vlasnikom Fitness kluba Black Jack Gym u Velikoj Gorici koji već duži niz godina ima iskustva s vrsnim sportašima, ali i brojnim klijentima koji tek ulaze u svijet zdravije prehrane. I sam Neno, kako ga poznanici rado zovu, svjestan je koliko se tijekom blagdana lako skreće s ‘pravog puta’, a odgovorio nam je na nekoliko pitanja koja bi vam mogla pomoći kako da tijelu omogućite pravi detox i osjećate se bolje.

Može li se blagdansko prejedanje smatrati svojevrsnim problemom? 

-Da to možemo nazvati problemom jer uslijed takvih prejedanja, većih unosa šećera i alkohola organizam doživljava, možemo reći, neku vrstu “šoka”. Dolazi do probavnih smetnji, nadutosti, problema s kožom tj. tenom, tijelo postaje umorno, a imamo i manjak energije, koncentracije i ono, ne manje bitno, dolazi do prekomjerne tjelesne težine. Unutarnji organi kao jetra, bubrezi, srce, krvne žile, možemo reći, tijekom blagdana rade prenaporno što nakon nekog vremena dolazi na naplatu.

Povratak na staro i zdravije

-Nakon blagdana svakako je potrebno vratiti se u neko normalno stanje, odnosno stanje popravka štete koja je nastala prekomjernim uživanjem u hrani i šećerima. Popularno se to kaže- vrijeme je za čišćenje organizma ili detoksifikaciju. Kažu, sve dolazi iz glave pa tako i povratak u normalno što se tiče unosa hrane u organizam nakon blagdana.

Što jesti da bi se osjećali bolje?

-Nakon blagdana poželjno je konzumirati laganiju hranu baziranu na mediteranskoj prehrani. U takav način prehrane dobro bi bilo uvrstiti cjelovite žitarice, puno sezonskog povrća, nešto voća te ribu, piletinu i mliječni proizvodi sa nižom razinom masti.

-U jelovnik možemo uvesti i nemasne bistre juhe na bazi brokule, cvjetače te raznog korjenastog povrća. Dobro je u jelovnik uvesti i razne povrtne salate koje osiguravaju jako puno visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizmu i jačanju imuniteta te samim time čiste tijelo od blagdanskih “delicija i uživancija”.

-Ulja koja možete koristiti su maslinovo ulje i, moj najdraži izbor, čisto bučino ulje. Uz sve ovo najbitniji je unos tekućine, a u ovom slučaju je to voda. Mnogi će posegnuti i za čajevima za čišćenje organizma što također nije loše i, dapače, preporučljivo je. Moj savjet je, prije svega, da jelovnici budu što šareniji i što kreativniji.

Kako utjecati na to da tijekom blagdana jedemo ‘pametnije’?

– Iako je to poprilično teško pitanje, ja kažem svatko je gospodar svojega tijela. Svi možemo tijekom blagdana jesti kvalitetno, a da to nije izrazito teška i visokokalorična hrana ili kako neki kažu da je takva prehrana preskupa. Za svaku namirnicu postoji alternativa koju, ako želimo, možemo uvrstiti u naš jelovnik, bilo u dane blagdana ili u bilo koji drugi dan. Sve ovisi o tome to želimo ili ne. No, većina nas nije spremna na takve stvari zbog čega se događa da smo kao nacija u samom vrhu po pretilosti u Europskoj uniji i šire.

-Uvriježeno je mišljenje da hrana u blagdanskim danima mora biti teška, masna i puna šećera. Nađimo alternative i pokušajmo napraviti, na primjer, francusku salatu koja je sama po sebi kalorijska bomba i umjesto namirnica poput majoneze staviti skyr sir (sir s manjim udjelom masnoća) ili jogurt i tofu.

-Umjesto kolača koji plivaju u šećeru napravimo zamjenu sa voćnim kolačima koji u sebi imaju sastojke poput cimeta, đumbira, džemove sa malim udjelom šećera te, umjesto klasičnog šećera, pokušajmo koristiti steviju, eritritol- odnosno šećere koji nemaju kalorijsku vrijednost.

-Moj izbor umjesto odojka i sličnih namirnica je puretinu u komadu (pureće bijelo meso) s batatom koji je zamjena za krumpir. Puretinu možete servirati uz džem od brusnice i obične povrtne salate sa maslinovim ili bučinim uljem. Ponavljam budite kreativni i nećete pogriješiti. Neka vam zdrava prehrana bude način života.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović

Ogorčenim stanarima zgrade u Kolarovoj ulici prekipjelo: Dosta je samovolje GSG-a

U gradu nova atrakcija za ‘velike i male’