in ,

Premijer u Velikoj Gorici: Za sve što treba, vrata hrvatske Vlade su vam otvorena!

U Velikoj Gorici održana je 2. sjednica Nacionalnog odbora Hrvatske demokratske zajednice

U Velikoj Gorici održana je u subotu, 10. prosinca 2. sjednica Nacionalnog odbora Hrvatske demokratske zajednice.

Na sjednici su usvojeni Etički kodeks HDZ-a, Financijsko izvješće te Godišnji program rada s financijskim planom za 2023. godinu.

Predstavljen je nalaz Državne revizije o poslovanju stranke te su izabrani članovi neovisnih i nadzornih tijela HDZ-a – Visokoga časnog suda, Povjerenstva za Statut i Središnjega izbornog povjerenstva.

Predsjednik stranke Vlade Andrej Plenković rezimirao je ostvarene strateške projekte iz Vladina programa nazvavši godinu na isteku – godinom isporuke, koju ćemo dugo pamtiti.

Ulazak u Schengen i europodručje najopipljiviji u smislu koristi za građane i gospodarstvo

“Najvažniji projekt koji će dugo ostati simbol prvih sedam godina članstva u Europskoj uniji je, naravno, Pelješki most – spajanje fizičkoga juga Hrvatske s ostatkom Hrvatske jer kruna svih strukturnih investicija koje su se događale proteklih godina i koje će se događati u budućnosti”, podsjetio je Plenković.

Izgrađenim i otvorenim LNG terminalom u siječnju 2021., nastavio je, Hrvatskoj je omogućeno da u velikoj krizi bez presedana, energetskoj, prehrambenoj, inflatornih pritisaka, gradi ulogu kao energetsko čvorište, a treći je, naglasio je, vezan za dva cilja dublje integracije: ulazak europodručje i Schengenski prostor.

“Nije mi poznato da je bilo koja druga članica Europske unije ušla istoga dana i u Schengen i u euro, dakle taj 1. siječnja 2023. je velik je trenutak jačanja međunarodnog položaja Hrvatske na razini kakvu dosad nismo imali. Ulazimo u klub samo 15 zemalja svijeta koje su i u NATO-u, Europskoj uniji, Schengenu i europodručju. Ujedno su ove su te dvije dublje integracije najopipljivije u smislu koristi za građane i gospodarstvo.

Osigurali smo mirnu jesen i zimu našim građanima i gospodarstvu

Plenković je podsjetio i da je ovo bila još jedna godina velike intervencije države najugroženijima s dva velika paketa pomoći s ukupno 26 milijardi kuna.

“Pomoć umirovljenicima, poljoprivrednicima, ribarima, građanima, praktično svima kad su i pitanje cijene struje, plina, smanjivanje cijena naftnih derivata, pomoć gospodarstvu, dječjim vrtićima, školama, fakultetima, bolnicama, domovima za starije, ustanovama, županijama, gradovima, općinama, sveobuhvatno. Agenda je takva da mislim da jedan veliki dio sugrađana i ne osjeća širinu krize koja trese Europu i svijet, gdje se u mnogim zemljama vodi rasprava ne samo o štednji, nego i o mogućim redukcijama”, rekao je Plenković.

Naglasio je da je Vlada osigurala mirnu jesen i zimu za građene i gospodarstvo.

“Ovo je i godina snažnog doprinosa hrvatskog turizma rastu BDP-a gdje smo se vratili na razinu rejtinga od 2019. Mi smo jedina država na Mediteranu koja ima pet puta veći broj dolazaka turista u odnosu na broj stanovnika. To nas dovodi u konačnici i do pokazatelja koji su nesporni, a to je gospodarski rasta od 6 %, koji nas svrstava među zemlje koje najviše rastu u 2022.”.

Ocijenio je da će 2022. ostati zapamćena kao izuzetno zahtjevna, ali i kao godina u kojoj smo ostvarili brojne strateške ciljeve, najavivši daljnji intenzivni rad; reformu zdravstva, strategiju digitalnog razvoja, nastavak borbe protiv klimatskih promjena, daljnje potpore kroz dizanje roditeljskih naknada, dizanje naknada za roditelje koji imaju djecu s poteškoćama te rješvanje brojnih drugih otvorenih tema.

Ubrzat ćemo dinamiku obnove

Osvrnuo se i na obnovu potresom uništenih područja. Podsjetio je na izgradnju više stambenih zgrada u Petrinji koje idu jako brzo, bit će gotove najkasnije do rujna iduće godine i u njih će se smjestiti velik broj ljudi koji su danas u kontejnerima.

Istaknuo je i da se ubrzava ne samo dinamika ugovaranja, nego i rada. “Osobno nisam zadovoljan brzinom ukupnoga procesa. Međutim, to je zadaća koju moramo ubrzati i o tome su svjesni svi kolege koje se bave tom temom”, poručio je Plenković.

“Nisam zadovoljan brzinom ukupnog procesa obnove na Banovini, ali situacija nije tako loša kako se želi prikazati”, rekao je premijer.

Predsjednik HDZ-a zahvalio je predsjedniku Gradske organizacije HDZ-a, saborskom zastupniku i gradonačelniku Grada Velike Gorice Krešimiru Ačkaru na gostoprimstvu:

“Grad Velika Gorica se izvrsno razvija i jedan je od najvećih gradova u Hrvatskoj, a HDZ ovdje ima veliku potporu. Naslonjen je na Zagreb infrastrukturno i dobro stoji demografski. Što se tiče Velike Gorice, za sve što treba, vrata hrvatske Vlade su im otvorena.”

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Stjepan