in

Spomen obilježje povodom tridesete godišnjice osnutka Ratne vojne bolnice

Otkriveno spomen obilježje u Velikoj Gorici

U subotu, 10. travnja u prostoru velikogoričke ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u nazočnosti prof.dr.sc. Vladimira Stančića, voditelja odjela interne medicine, prof.dr.sc. Miroslava Bekavca Bešlina zamjenika ravnatelja Ratne vojne bolnice i voditelja odjela kirurgije, dr. Davorke Milat  onodobne ravnateljice Doma zdravlja Velika Gorica, dr. Josipa Smolkovića radiologa te velikogoričkih Rotarijanaca, otkriveno je spomen obilježje povodom trideset godišnjice osnutka Ratne vojne bolnice u Velikoj Gorici.

Naime, tada je u Domu zdravlja tijekom domovinskog rata od kraja kolovoza 1991. do početka veljače 1992. djelovala ratna vojna bolnica u kojoj je medicinski zbrinuto 2.524 ranjenika i pacijenta. U organizaciji Kliničke bolnice Sestara milosrdnica iz Zagreba i Doma zdravlja Velika Gorica, a pod stručnim vodstvom ravnatelja prim.dr. sc. Borislava Šenija, ova ratna bolnica bila je primarno kirurško anesteziološko reanimacijska ratna ustanova u kojoj je pružana primarna i definitivna kirurška i anesteziološka skrb, kao i sva druga specijalistička skrb pripadnicima Hrvatske vojske i policije, a po potrebi i civilnom stanovništvu s područja južne obrane grada Zagreba.

U bolnici je radilo 138 djelatnika na četiri odjela te 10 službi. Omogućili su uspješno liječenje kirurških i ostalih pacijenata uz minimalne komplikacije. Djelatnici ratne bolnice smatraju se neposrednim  sudionicima hrvatskog domovinskog rata jer su osim intervencija u samoj ratnoj bolnici pružali kiruršku i drugu medicinsku pomoć na prvim borbenim crtama, isto kao i izvlačenje i transport ranjenika do ratne bolnice i ostalih zdravstvenih ustanova u Zagrebu.

Spomen obilježje uoči 30. godišnjice osnutka Ratne vojne bolnice, kao i osnutka velikogoričke 153. brigade Hrvatske vojske podigli su zahvalni građani Velike Gorice okupljeni u Rotary klubu Velika Gorica kao trajnu uspomenu na junačke dana stvaranja slobodne Republike Hrvatske.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija