in

Srednjoškolci će uz Regionalni centar kompetentnosti biti konkurentniji na tržištu rada

U današnje vrijeme, kada se globalno tržište rada brzo mijenja pod utjecajem tehnološkog napretka, Regionalni centar kompetentnosti – Industrija 4.0, smješten u velikogoričkoj Srednjoj strukovnoj školi, predstavlja ključnu inicijativu za pripremu učenika za izazove i prilike koje donosi četvrta industrijska revolucija.

Ovaj centar ima za cilj usavršiti srednjoškolce ne samo tehničkim znanjem, već i praktičnim vještinama potrebnim za uspjeh na tržištu rada.

Centar predstavlja važan korak u osnaživanju i modernizaciji strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj, stvarajući prilike za bolje obrazovanje i uspješnije zapošljavanje mladih u deficitarnim zanimanjima, posebice u područjima kao što su CAD/CAM/CNC sustavi i aditivne tehnologije​​.

Povezivanje s industrijom

Centar služi kao most između obrazovnog sustava i industrije, pomažući učenicima da steknu uvid u stvarne radne procese i zahtjeve tržišta rada. Kroz partnerstva s lokalnim i međunarodnim tvrtkama, učenici imaju priliku sudjelovati u praksama, radionicama i gostujućim predavanjima koja vode stručnjaci iz industrije. Ovo direktno izlaganje radnom okruženju omogućava učenicima da razviju praktično razumijevanje tehnologija Industrije 4.0 i kako se one primjenjuju u različitim sektorima.

Što su CAD/CAM/CNC sustavi i aditivne tehnologije u kojima će se usavršavati naši srednjoškolci?

CAD (Computer-Aided Design)

CAD, ili računalom potpomognuti dizajn, je upotreba računalne tehnologije za dizajniranje i dokumentiranje dizajna proizvoda. CAD sustavi pružaju dizajnerima razne alate za modeliranje u 2D i 3D formatima, što omogućuje detaljno kreiranje tehničkih crteža i modela. Ova tehnologija je revolucionarizirala način na koji se proizvodi dizajniraju, smanjujući vrijeme potrebno za dizajniranje i omogućavajući lakše izmjene dizajna.

CAM (Computer-Aided Manufacturing)

CAM, ili računalom potpomognuta proizvodnja, odnosi se na upotrebu softvera i računalno kontroliranih mašina za automatizaciju proizvodnih procesa. CAM sustavi preuzimaju dizajne stvorene u CAD programima i pretvaraju ih u detaljne upute koje upravljaju mašinama, kao što su CNC strojevi, za proizvodnju gotovih dijelova. CAM tehnologija povećava efikasnost proizvodnje, smanjuje troškove i pogreške te omogućava složeniju proizvodnju.

CNC (Computer Numerical Control)

CNC, ili računalna numerička kontrola, tehnologija je koja upravlja kretanjem mašina i alata pomoću računalno generiranih kodova. CNC strojevi, koji mogu uključivati tokarilice, glodalice, laserske rezače i 3D printere, izrađuju dijelove automatski prema specifikacijama zadanima u CAD/CAM datotekama. CNC tehnologija omogućuje visoku preciznost, repetitivnost i efikasnost u proizvodnji raznovrsnih materijala.

Aditivne Tehnologije (3D Printanje)

Aditivne tehnologije, često nazvane i 3D printanjem, proces su stvaranja trodimenzionalnih čvrstih objekata iz digitalnog modela. To se postiže dodavanjem materijala sloj po sloj, što je suprotno od tradicionalnih oduzimajućih proizvodnih metoda, kao što su rezanje ili bušenje. Aditivne tehnologije omogućavaju proizvodnju kompleksnih oblika koji bi bili teški ili nemogući za izradu tradicionalnim metodama. Ove tehnologije nalaze primjenu u prototipiranju, proizvodnji alata, prilagođenoj proizvodnji i sve više u konačnoj proizvodnji dijelova.

Zajedničke Prednosti

CAD/CAM/CNC sustavi i aditivne tehnologije zajednički nude niz prednosti u modernoj proizvodnji, uključujući:

  • Povećanu preciznost i smanjenje pogrešaka
  • Skraćeno vrijeme proizvodnje i brže dovođenje proizvoda na tržište
  • Fleksibilnost u dizajnu i mogućnost laganog iteriranja
  • Smanjenje troškova proizvodnje i materijala
  • Mogućnost proizvodnje složenih i prilagođenih dijelova

Ukupno, integracija ovih tehnologija omogućava industriji da se brzo prilagodi promjenjivim zahtjevima tržišta i tehnološkim inovacijama, čime se otvara put prema naprednijoj i održivoj proizvodnji.

Riječ je o investiciji vrijednoj 15,5 milijuna eura financiranoj sredstvima Europskog socijalnog fonda s nešto više od 6,5 milijuna eura, Europskog fonda za regionalni razvoj s gotovo četiri milijuna eura i Zagrebačke županije s gotovo pet milijuna eura, a koji je obuhvatio dogradnju srednjih strukovnih škola u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru, uključujući nabavu opreme, edukaciju djelatnika te modernizaciju programa obrazovanja.

-U posljednjih 20-ak godina, koliko obnašam dužnost župana, izgradili smo, obnovili smo i otvorili preko 50 objekata u školstvu, postavili temelj za školovanje brojnih generacija diljem županije. Danas svjedočimo postavljanju novih temelja strukovnog obrazovanja, naše djece i mladih, naših obrtnika i poduzetnika. Kao inženjera me raduje što se odnos mladih i njihovih roditelja promijenio kada su u pitanju strukovna zanimanja, pa interes za istim raste iz godine u godinu. Ova tri centra u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru, rezultat su suradnje Zagrebačke županije, Vlade RH i Europskih institucija. Radujemo se energetskoj obnovi novih pet objekata u školstvu i zdravstvu, a čija je planirana vrijednost 15,5 milijuna eura. Pripremamo i izgradnju novih škola u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti – najavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, dodajući kako će Županija u sljedećih pet godina osigurati dva milijuna eura za rad triju Centara izvrsnosti.

Što o Centru misle učenici? Pogledajte!

Regionalni centar kompetentnosti – Industrija 4.0 u srednjoj strukovnoj školi ključan je resurs za pripremu učenika za tržište rada na koje će ‘izaći’ konkurentni.

 

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?