Što bolje može dočarati naše predivno Turopolje no što to čini jedno tradicionalno ukusno turopoljsko jelo? Donosimo vam prefini recept za jedno od najjednostavnijih tradicionalnih turopoljskih jela, krpice sa sirom i vrhnjem, koji je obavljen u kuharici “Tradicionalna turopoljska jela” u izdanju Muzeja Turopolja.
Sastojci koji su vam potrebni:
1/2 malog sira
1 šalica vrhnja
2 žlice kockasto rezanog suhog špeka
2 žlice masti
Priprema:
Tijesto se izvalja kao za rezance, posuši i izreže na 2 prsta široke krpice. Špek se ispeče, ocijedi mast i stavite čvarke na toplo. Mast se ostavi na kraju štednjaka i dolije vrhnje. Sir se sitno zdrobi sa vilicom.
Zdjelu u kojoj će se jelo nositi na stol treba ugrijati. Krpice se kuha kao rezance, ocijedi, ali ne oplahne s hladnom vodom. Jedna mala količina krpica se stavi na vruću zdjelu, pospije sa sirom i polije s nešto toplog vrhnja, tako se radi dok traje zaliha, a na vrh se stave čvarci.
Savjet kuharice:
“Dovoljno je 1/2 (pola) kilograma sira!”
Comments
Loading…