in ,

U Velikoj Gorici bit će obilježen Svjetski dan turizma

Program će se odvijati na otvorenom platou ispred Muzeja Turopolja

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma u ponedjeljak, 27. rujna u 18 sati Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici, Turistička zajednica Grada Velike Gorice, Gradska knjižnica Velika Gorica i Muzej Turopolja organiziraju predavanje i filmsku projekciju u čast akademiku Matku Peiću (Požega, 1923. – Zagreb, 1999.), povjesničaru umjetnosti, slikaru i književniku.

Naime, akademik Matko Peić 1967. godine napisao je čuvenu zbirku putopisa „Skitnje” u kojoj je opisao i Turopolje i tako zabilježio perom neponovljive slike ovog kraja pa ga možemo smatrati prvim poznatim turistom koji je obilazio Turopolje te pronio njegovu slavu i ljepote diljem zemlje. O tom segmentu njegovog rada govorit će dr.sc. Vesna Vlašić, ravnateljica Gimnazije Požega, vrsna poznavateljica njegovog djela i grada iz kojeg je Peić potekao. Posredstvom Hrvatske televizije ustupljen nam je dokumentarni film „Skitnje – od Zagreba do Siska” snimljen 1975. koji zorno prikazuje nekadašnje Turopolje, povijesnu pokrajinu nadomak Zagreba.

O sadašnjem trenutku turizma u Turopolju govorit će direktorica Turističke zajednice Grada Velike Gorice Milada Mesarić i gradonačelnik Krešimir Ačkar. U ime Zavoda nazočnima će se obratiti voditelj akademik Željko Cvetnić i upraviteljica Zavoda Katica Matković Mikulčić.

Program će se odvijati na otvorenom platou ispred Muzeja Turopolja uz poštivanje epidemioloških mjera.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Loading…

0

Što misliš?

I Velika Gorica u sklopu Najljepše šetnje

Savjetovanje s javnošću u vezi donošenja nove Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada