in , ,

U Velikoj Gorici svečano obilježena 31. obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Otkrivena je ploča o imenovanju Kompleksa dežurnog borbenog dvojca „Brigadir Antun Radoš“

Foto: MORH/ F. Klen

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici u ponedjeljak, 12. prosinca održana je središnja svečanost obilježavanja 31. obljetnice utemeljenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Foto: MORH/ F. Klen

Čestitavši pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva obljetnicu osnutka, ministar obrane Mario Banožić prisjetio se svih pripadnika HRZ-a koji su svoje živote položili za našu slobodu. „Svi naši junaci pokazali su snagu hrvatskog čovjeka te kako nema izazova s kojim se neće suočiti hrvatski pilot“, rekao je ministar Banožić te podsjetio kako je zadnja nesreća pada MIG-a 21 pokazala koliko je opravdana odluka o nabavi višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

“Nažalost, u godinama koje su prethodole, za vrijeme bivših Vlada, poprilično je bilo zapostavljeno sustavno opremanje i modernizacija. Jedino vrhunsko što smo u tim vremenima imali bili su sjajni ljudi. Vlada Andreja Plenkovića ustrajna je u opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske. Nabavljamo višenamjenski borbeni avion Rafale. Ove godine su stigla četiri helikoptera Black Hawka, sva koja su donacija SAD-a te još dva kupljena. Povećat ćemo broj tih helikoptera jer je naša ambicija imati eskadrilu od 12 Black Hawkova“, kazao je ministar obrane.

Ministar Banožić rekao je kako je važno ulagati u sve grane Hrvatske vojske. Nabavljamo protuzračne sustave kratkog, a potom i srednjeg dometa čime ćemo složeni sustav visokotehnološke grane kao što je HRZ učiniti sposobnijim za suočavanje sa svim suvremenim izazovima.

„Ulaganje u obranu, u sigurnost, nije i nikada ne može biti potrošnja, već je to investiranje u budućnost, prosperitet i mir“, istaknuo je Banožić. Na kraju svog obraćanja, ministar Banožić čestitao je svim promaknutim, nagrađenim i pohvaljenim pripadnicama i pripadnicima HRZ-a. „Neka vam današnja priznanja budu naša zahvala – a vama poticaj za daljnji rad!“, kazao je ministar obrane.

Foto: MORH/ F. Klen

Odgovarajući na pitanja novinara vezana za pilota ozlijeđenog u padu aviona MiG-21 ministar je rekao da se ozlijeđeni pilot oporavlja te da oporavak pospješuje njegova misao i želja da se što prije vrati u postrojbu. “To je ono što je motivacija za sve nas koji utječemo političkim odlukama na bilo kakve procese unutar HRZ-a i potvrda da trebamo još bolje raditi”, rekao je Banožić.

„U ovih trideset i jednu godinu, od rata do danas, čuvate hrvatsko nebo, iz dana u dan neumorno prevozite bolesne i povrijeđene, tragate i spašavate izgubljene i unesrećene na moru i na kopnu, gasite požare te spašavate ljude i njihovu imovinu na poplavljenim područjima“, rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, istaknuvši kako će dolazak modernih borbenih aviona i helikoptera za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ali i za cijele Oružane snage i društvo biti prilika da podignemo sposobnosti te tehnološku razinu u mnogim područjima. “Svi zajedno na dobrom smo tragu da naše zrakoplovstvo učinimo još boljim i spremnijim za odgovor na suvremene sigurnosne ugroze”, zaključio je admiral Robert Hranj.

Izaslanik Predsjednika Republike i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić čestitao je svim pripadnicima 31. obljetnicu Hrvatskog ratnog zrakoplovsta, a posebno unaprijeđenima i nagrađenima.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec zahvalio se zrakoplovcima na ustrajnosti i vjernosti. „Ono što se vidi je profesionalnost u pripremama, u organizaciji i provedbi svega što je do sada učinjeno i što će uskoro svjedočiti našoj spremnosti za nastavak razvoja sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Uskoro će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo biti još moćniji i snažniji jamac mira i sigurnosti Domovine“, rekao je zapovjednik Križanec poručivši svim zrakoplovcima da i dalje nastave podizati ljestvicu izvrsnosti.

Foto: MORH/ F. Klen

Na svečanom obilježavanju 31. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uručena su promaknuća, odlikovanja, nagrade i pohvale te je otkrivena ploča o imenovanju Kompleksa dežurnog borbenog dvojca „Brigadir Antun Radoš“.

Foto: MORH/ F. Klen

Zapovjednik 91. krila brigadir Nikola Mostarac kazao je kako je ploča podsjetnik čemu trebamo težiti i što trebamo biti te da je ovo dom za sve pilote i one koji će to tek postati.

 

Izvor: MORH

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Stjepan