in , ,

Učiteljica Marija Patrlj obišla putove sv. Franje, “Tu je nebo dirnulo zemlju!”

Velikogorička učiteljica Marija Patrlj, mnogima je poznata, osim kao omiljena učiteljica Osnovne škole Nikole Hribara, i kao turistički vodič u ulozi Ivane Brlić Mažuranić. Svestrana učiteljica svoje slobodno vrijeme uvijek iskoristi na kvalitetan način, pa je isto učinila i povodom ovih školskih proljetnih praznika. Kao turistički vodič imala je priliku voditi turu hodočasnika sa Svetog Duha u Asiz.

U Asizu sam bila i ranije, ali uvijek samo u prolazu. Znam da je taj grad u svijetu proslavio asiški siromašak sveti Franjo kojeg danas jako ističu kao zaštitnika ekologije, pomalo nepravedno zapostavljajući ono glavno Franjino poslanje, a to je prepoznavanje i slavljenje Boga u svemu stvorenome. Kada sam vidjela program posebno sam se obradovala da ću po prvi put vidjeti Grecco, mjesto u kojem su postavljene prve žive jaslice u povijesti i La Vernu brdo na kojem je sveti Franjo dobio stigme. U Italiji sam bila nebrojeno puta, prošla sam je od sjevera do juga ali svaki put me nanovo oduševi. Ovaj put to je bila njezina regija Umbrija, govori nam učiteljica Patrlj.

U nastavku puta, kako nam govori Patrlj, posjetili su Osimo, pogledali svetište Josipa Kupertinskog, mali gradski trg, popili cappucino i nastavili do Asiza.

Asiz vas osvaja na prvu, grad je smješten na brdu u kojem dominira bazilika svetog Franje u kojoj se nalazi njegov grob, no tu je i bazilika svete Klare, grob Carla Acutisa i puno malih živopisnih ulica, sa zanimljivim restoranima i suvenirnicama, okružen prekrasnom prirodom, prepun mladih ljudi iz cijeloga svijeta, a u tom tjednu bilo je i puno hrvatskih grupa. Svugdje se osjeća mir i zajedništvo, rekla bih i nešto mistično. Na jednoj popodnevnoj kavi pozornost mi je privukla žena svećenica luteranske crkve kako nam je sama rekla koja je dovela mlade Šveđane u Asiz. U Asizu kršćani su zaista jedno u svakom pogledu. U Asizu možeš pronaći mir, kutak za sebe bio ti vjernik ili ne, pojašnjava nam Marija Patrlj.

Neizostavan dio putovanja bio je i odlazak u Grecuu, mjesto prvih  živih jaslica gdje se nalazi crkva i samostan u kojem su izloženi primjerci brojnih jaslica iz cijeloga svijeta i veličanstven pogled na prekrasnu prirodu, ali ono što me je sigurno ostavilo bez daha je La Verna.

Mir, tišina, ljepota prirode, stijena, šume i neba. Hodajući po brdu sama, a pritom ne znajući povijesnu pozadinu pojedinih mjesta fotografirala sam stijene, pećine, stabla, procjepe i osjećala se kao da sam otišla na neki drugi planet. Iznenađenje je nastupilo kada nas je na hrvatskom jeziku dočekao jedan mladi fratar bez cipela, potpuno bos, što posebno iznenađuje jer je to jutro sniježilo. Dočekao nas je sa širokim osmjehom na licu koji nam je pobliže ispričao povijest La Verne i pokazao mjesta gdje je Isus razgovarao s Franjom, gdje je Franjo boravio, gdje je primio stigme i čavle, rekao nam je da i danas tri fratra žive tu kao pustinjaci, dodaje Patrlj.

Nakon putovanja koje je na učiteljicu ostavilo poseban utisak, govori nam kako je teško sve prenijeti u riječi i dočarati koliko je to putovanje posebno, no kako nam kaže: “To je mjesto gdje duša osjeća onog tko ju je stvorio na najjače i svakako preporučan posjetite ovo mjesto jer ono je zaista mjesto gdje je nebo dodirnulo zemlju.”

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Emily Nović