in , , , ,

Udruga žena Mala Buna – Snaga zajedništva i ljubavi prema selu

Razgovor s predsjednicom Željkom Birek o radu udruge, dosadašnjim aktivnostima i planovima za budućnost

Mala Buna, malo mjesto u blizini Velike Gorice, može se ponositi svojom Udrugom žena koja je osnovana 2007. godine na inicijativu žena ovog kraja. U to vrijeme, osim nogometnog kluba, u mjestu nije bilo drugih udruga, pa su se odlučile zajedno nešto poduzeti. Marija Robić iz Buševca pružila im je značajnu podršku u procesu osnivanja udruge, a ubrzo su napisale statut, registrirale udrugu i krenule u rad. Od tada, Udruga žena Mala Buna neprestano djeluje te sada broji 23 članice, sve s područja Male Bune.

Podršku Udruzi pružaju i muški članovi

Raspon godina među članicama udruge je raznolik – od mladih, neudanih djevojaka do gospođa u prvom umirovljeničkim danima. Ponosno ističu i prisutnost svoja dva muška člana koji su velika podrška njihovim aktivnostima. Suradnja s udrugama žena diljem Velikogoričkog područja, pa čak i šire, odlična je, a posebno se ističe suradnja s udrugama iz Male i Velike Bune.

Aktivnosti Udruge žena Mala Buna

Mjesni odbor također podržava njihove aktivnosti financijski. Udruga se posvećuje različitim “selskim” aktivnostima, brinući se o zajedničkim prostorima i obilježjima. Prije su vodile brigu o dječjem parku, a sada su posvećene očuvanju “križnog dreva”. Tijekom blagdana, uljepšavaju ga prigodnim ukrasima, stvarajući posebno ugođajno ozračje u mjestu. Ove godine su podigli ljestvicu na viši nivo organizirajući adventska događanja, uključujući druženja uz fritule, čaj i kuhano vino te puštanje balona želja u zrak na prvu adventsku nedjelju.

Projekt obnove križnog drveta prije nekoliko godina bio je rezultat zajedničke inicijative svih mještana Male Bune. Danas je to centralno mjesto za malobunska događanja, uključujući sv. Misu svake treće nedjelje u rujnu, nakon koje slijedi druženje uz kolače koje pripremaju vrijedne članice Udruge.

Udruga također sudjeluje u raznim manifestacijama u Velikoj Gorici i okolici, promičući svoje aktivnosti. Posebno se ističe njihova inicijativa za organizaciju malog dočeka Nove godine na otvorenom u Maloj Buni, za što se nadaju da će postati tradicionalno. Također, brinu se da djeca Velike i Male Bune svake godine dobiju poklone od sv. Nikole.

Godine 2016. udružile su snage i aplicirale na natječaj grada Zagreba te nabavile dvije pametne ploče za školu u Velikoj Buni. Osim toga, surađuju s Udrugom edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije te prodaju narcise svake godine, prodavši do čak 1500 cvjetova.

Udruga žena Mala Buna aktivno sudjeluje u svim manifestacijama svoje župe, Uzvišenja sv. Križa Kravarsko i župnog Caritasa. Za ovu godinu planirana je preduskrsna prodaja kolača, a godišnja skupština bit će održana početkom ožujka, istovremeno s proslavom Dana žena. Osim toga, redovito obilježavaju i Majčin dan, prigodom kojeg se članice udruge počaste kavom i kolačima.

Sve žene s područja Male Bune pozivaju se da se pridruže Udruzi žena Mala Buna i zajedno s njima doprinesu boljoj zajednici i ljepšem selu.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Loading…

0

Što misliš?

-1 Points
Upvote Downvote