in , ,

VIDEO I danas smo obišli Kravarsko, o situaciji na terenu izvijestio nas je načelnik Kolarec

Naša ekipa i danas je obišla općinu Kravarsko u kojoj je uslijed razornih potresa došlo do oštećenja 500 objekata, od kojih su na njih stotinjak značajna oštećenja, dok će se desetak kuća morati srušiti i ponovno graditi.

O stanju na terenu razgovarali smo s načelnikom Vladom Kolarcem te pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Josipom Kraljičkovićem:

Inače, jučer, 1. siječnja održan je sastanak s predsjednicima i članovima mjesnih odbora vezano uz rješavanje situacije na terenu uzrokovane potresom.

Mjesni odbori dobili su zaduženje da ponovno obiđu sve objekte te zapišu opis nastale štete na objektima i potrebu za sanacijom, popišu potreban građevinski materijal potreban za sanacijom kao i potrebne potrepštine, kao i objekte koja imaju oštećenja koje je još potrebno žurno sanirati.

Općini Kravarsko u sanaciji štete od potresa pristigla je pomoć iz svih općina Zagrebačke županije i Grada Zagreba u vidu radne snage i auta sa dizalicama, stoga je tijekom 30. i 31. prosinca popravljeno djelomično i zaštićeno od daljnjih oštećenja 145 objekata te se i dalje radi na 40 objekata koji će se sanirati uz pomoć vatrogasaca.

I danas su ekipe za sanaciju na terenu i saniraju oštećenja na dimnjacima i krovovima.

Obnova crkve

Obzirom da se zbog potresa urušila crkva u Kravarskom te ju je potrebno do kraja srušiti i izgraditi novu, Općina Kravarsko je u suradnji sa župnikom Sinišom Blatarićem formirala odbor za izgradnju župne crkve u Kravarskom. U odboru su Siniša Blatarić, župnik župe Uzvišenja sv. Križa Kravarsko, Jurica Pavelić, Ivan Matković, Dražen Lučan, Kolarec Stjepan, Josip Jerleković i Vlado Kolarec, župan Zagrebačke županije mr. sc. Stjepan Kožić i načelnik Općine Kravarsko.

Sutra, 03. siječnja dolaze statičari koji će obilježiti da je objekt crkve za rušenje i u utorak 05. siječnja dolaze arhitekti i statičari i građevinari koji će izraditi elaborat postojećeg stanja i projekt uklanjanja.

Nakon toga će se pristupiti rušenju sadašnje crkve te izradi projektne dokumentacije za izgradnju nove crkve. Odbor ima plan da do idućeg Božića nova crkva bude sagrađena odnosno stavljena pod krov.

Od idućeg tjedna bit će otvoren humanitarni račun za donacije za obnovu naše župne crkve u Kravarskom kako bi svi koji imaju mogućnosti mogli donirati za obnovu crkve.

Prijava štete će se zaprimati nakon proglašenja elementarne nepogode od strane Zagrebačke županije, te će svi obrasci, upute i daljnja procedura biti objavljeni na web stranici.

Hitne intervencije možete prijaviti putem e-maila [email protected] ili putem SMS poruke na brojeve: 098 474 904, 098 398 531 i 098 937 3791 (važno napisati adresu objekta i kratki opis oštećenja).

Općina Kravarsko je prikupila podatke za objekte kojima je potreban pregled statičara.

– U tijeku idućeg tjedna očekujemo dolazak trojice statičara koje je osigurala Zagrebačka županija i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, stoji na stranici Općine.

Za sve daljnje obavijesti, pratite stranicu Općine Kravarsko.

One Comment

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Loading…

0

Što misliš?

Napisao Redakcija

FOTO/VIDEO Velika akcija sanacije štete u Pokupskom

DONJI HRUŠEVEC Kuća nam nije za uporabu, spavamo u kamp kućici